Μενού
Bert Janssen
Bert Janssen | Guinness World Records
  • Α-
  • Α+

Τέσσερις δεκαετίες αφότου διαγνώστηκε με μια σοβαρή καρδιακή πάθηση και του δόθηκαν μόλις έξι μήνες ζωής, ο Bert Janssen σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως ο μακροβιότερος ασθενής που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς

«Θέλω να γίνω παράδειγμα για τους ανθρώπους» δήλωσε ο Ολλανδός, ο οποίος ήταν 17 ετών όταν διαγνώστηκε με μυοκαρδιοπάθεια.

Δηλώνει πως είναι η απόδειξη ότι η μακροχρόνια ζωή με μεταμόσχευση καρδιάς είναι δυνατή.

Το 1984, η Ολλανδία δεν είχε πραγματοποιήσει ακόμη επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, οπότε ο καρδιολόγος Albert Mattart παρέπεμψε τον έφηβο στο νοσοκομείο Harefield της Αγγλίας.

Ο Janssen υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης τον Ιούνιο του ίδιου έτους, αφού βρέθηκε συμβατό μόσχευμα. 

«Θεωρώ εκείνη τη μέρα πιο σημαντική από τα γενέθλιά μου» δήλωσε ο Janssen, ο οποίος είναι σήμερα 57 ετών, παντρεμένος με δύο γιους και ενθουσιώδης πιλότος ανεμοπλάνων.

Ενώ είναι σε φόρμα και υγιής, τα φάρμακα για την καρδιά του προκαλούν παρενέργειες και τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκε να υιοθετήσει έναν πιο ήπιο τρόπο ζωής.

«Εξακολουθώ να κάνω λίγο-πολύ ό,τι θέλω (αλλά) με διαφορετικό ρυθμό» εξήγησε.

Το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους καρδιοπαθείς μετά από μεταμόσχευση είναι 16 χρόνια, σύμφωνα με τον σημερινό καρδιολόγο του Janssen, Casper Eurlings.

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν επίσημα το επίτευγμα του 57χρονου, που ζει 39 χρόνια και 100 ημέρες μετά τη μεταμόσχευσή του.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 34 χρόνια και 359 ημέρες, που είχε σημειώσει ο Καναδός Harold Sokyrka το 2021, σύμφωνα με το Γκίνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA