Αναστάτωση επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της Σουηδίας, καθώς επιβεβαιώθηκε νωρίτερα σήμερα (15/8) το πρώτο κρούσμα από ευλογιά των πιθήκων στη Σκανδιναβική χώρα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Σουηδία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της mpox, μιας ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής.
«Στη διάρκεια του απογεύματος είχαμε την επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα κρούσμα στη Σουηδία του πιο σοβαρού τύπου της mpox, αυτού που ονομάστηκε Clade I», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάκομπ Φόρσμεντ.
Προειδοποιεί ο ΠΟΥ για το νέο κρούσμα
Ο ευρωπαϊκός κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα πως η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox μέσα στις «επόμενες ημέρες».
«Η επιβεβαίωση της mpox του υποτύπου Clade 1 στη Σουηδία αντανακλά σαφώς την αλληλοσύνδεση του κόσμου μας (…) Είναι πιθανό και άλλα εισαγόμενα κρούσματα του Clade 1 να καταγραφούν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια στη διάρκεια των επόμενων ημερών και των επόμενων εβδομάδων», αναφέρει.
Ένα πρόσωπο, που ζει στην περιφέρεια της Στοκχόλμης, διαγνώσθηκε ως φορέας του –περισσότερο μεταδοτικού και επικίνδυνου- στελέχους Clade 1 του ιού της mpox («ευλογιά των πιθήκων»), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εκτός της Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας.
Ευλογιά των πιθήκων - Τα συμπτώματα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, μετά από έξαρση της νόσου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που είχε διαδοθεί στην Αφρική.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται εύκολα από τα ζώα στους ανθρώπους, αλλά και μεταξύ ανθρώπων μέσω της στενής επαφής (άγγιγμα, φιλί, σεξουαλική επαφή, μολυσμένες βελόνες και ρούχα).
Προκαλεί μεταξύ άλλων
- πυρετό
- εξανθήματα σε όλο το σώμα
- πονοκεφάλους
- οσφυαλγία
- διογκωμένους λεμφαδένες
- χαμηλή ενέργεια κυρίως σε γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 ετών
Μαγιορκίνης για mpox: «Γυναίκες και παιδιά πιο ευάλωτοι»
«Πιο ευάλωτοι στη συγκεκριμένη επιδημία, η οποία είναι στην Αφρική μόνο, θεωρούνται οι γυναίκες και τα παιδιά. Δεν θεωρούμε ότι θα προκληθεί κάτι ανάλογο εκτός Αφρικής, διότι ο τρόπος μετάδοσης αυτός με τον οποίο οδηγείται είναι πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή με την άμεση επαφή», επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο ίδιος πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η ασθένεια φέρει ένα στίγμα για αυτούς που κολλάνε και δεν προέρχεται ούτε καν από τους πιθήκους. Ιστορικά δηλαδή μπήκε αυτός ο όρος γιατί ανακαλύφθηκε καταρχήν σε πιθήκους που ήταν πειραματικοί στην Κοπεγχάγη πριν από αρκετά χρόνια».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.