Η ησυχία μετά τα 15 λεπτά σιγής που αφιέρωσαν οι διαδηλωτές στη Σερβία το Σάββατο (15/3), για τα 15 θύματα του Νόβι Σαντ, δεν έσπασε με αναμενόμενο τρόπο. Από το πουθενά, το πλήθος φέρεται να ανοίγει σαν «συμπληγάδες» πανικόβλητο και να αδειάζει τον δρόμο.
Δημοσιογράφος του AP περιέγραψε το σκηνικό που έχει καταγραφεί και σε βίντεο στα social media. Ξαφνικά, οι ειρηνικοί διαδηλωτές στο Βελιγράδι, χωρίς να πέσουν κρότου-λάμψης ή χημικά, σκορπίζουν και ψάχνουν να βρουν κάλυψη.
Οι καταγγελίες δεν άργησαν, με πολλούς παρευρισκόμενους, την αντιπολίτευση, και ανθρωπιστικές οργανώσεις, να μιλούν για χρήση ενός μεγάλου βεληνεκούς ηχητικού όπλου, γνωστού και ως «ηχητικό κανόνι», από την αστυνομία.
Σερβία: Τα σενάρια για το «ηχητικό κανόνι»
Σέρβοι αξιωματούχοι διέψευσαν την Κυριακή (16/3) ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν κάποιο ηχητικό όπλο για να διαλύσουν και να διώξουν τους διαδηλωτές στην τεράστια αντικυβερνητική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα.
Οι καταγγελίες θέλουν να έγινε χρήση, ειδικότερα, ενός ηχητικού όπλου LRAD (Long Range Acoustic Device), μίας συσκευής που λειτουργεί σαν ηχείο, μεταδίδοντας κατευθυνόμενες ριπές ήχου που μπορούν να φτάσουν τα 160 decibel.
Αυτές οι συσκευές αρχικά προορίζονταν για το Πολεμικό Ναυτικό, για επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως μέσο ελέγχου του πλήθους από δυνάμεις καταστολής.
Η έντασή του είναι τέτοια ώστε μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ακουστικές βλάβες έως και κώφωση, λόγος για τον οποίο έχει καταστεί, τυπικά, παράνομη η χρήση του κατά πολιτών.
Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί σε χώρες όπως η Τσεχία, η Αυστραλία, η Γερμανία, πολύ εκτεταμένα στις ΗΠΑ, για τη διάλυση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και από τις ελληνικές αρχές κατά προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα του Έβρου.
Στα καθέκαστα, μένει να αποδειχθεί ή όχι, η χρήση του συγκεκριμένου μηχανισμού από τις σερβικές Αρχές, αν και δεν αποτελεί σενάριο «επιστημονικής φαντασίας», μία κυβέρνηση που δέχεται πίεση από κάθε κατεύθυνση, να επιστρέφει «πυρά» ανάλογης έντασης.
Ο προσδιορισμός της πηγής τους ωστόσο, παρουσιάζει δυσκολίες, αφού η τεχνολογία αυτή είναι φορητή, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, ακόμα και ιδιώτη με πρόσβαση σε αυτή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν βέβαια βίντεο από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις, στα οποία ακούγεται και ο χαρακτηριστικός αιχμηρός ήχος που παράγουν αυτά τα ηχεία.
Ακόμα, τον Δεκέμβριο του 2022, Σερβικά Μέσα ανέφεραν πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε αποκτήσει συσκευές LRAD, στο γενικότερο πλαίσιο ενός νέου νομοσχεδίου διεύρυνσης των εκτελεστικών κατασταλτικών μέτρων για διαδηλώσεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.