Μενού
ironmaiden
  • Α-
  • Α+

Το όνομα Iron Maiden μας παραπέμπει κυρίως σε θρυλικά heavy metal album από ένα βρετανικό συγκρότημα που ακόμα, στα δεύτερα «-ήντα», σε κάθε του ζωντανή εμφάνιση κάνει πάταγο.

Το όνομα τους όμως, παραπέμπει σε κάτι τελείως διαφορετικό, ένα πραγματικό βασανιστήριο, και όχι μόνο για εκείνους που νοιώθουν "fear of the dark". Υπήρξε όμως στ' αλήθεια;

Σκοτάδι, καρφιά, και αργός θάνατος

ironmaiden

Οι «Σιδηρές Παρθένες» ήταν σκοτεινοί θάλαμοι στο σχήμα του ανθρώπινου σώματος, οι οποίοι είχαν αιχμηρά καρφιά στο ύψος του κεφαλιού, των ποδιών και του θώρακα. Ο κάθε φυλακισμένος δεν πέθαινε αμέσως, μόνο υπέφερε από πληγές σε όλο του το σώμα, και ύστερα από δύο, συχνά και τρία 24ώρα, ανασυρόταν νεκρός. Ο πρώτος που έγραψε για την «Παρθένα», ήταν ο φιλόσοφος Γιόχαν Φίλιπ Σίμπενκες, το 1515.

Ήταν μια λογοτεχνικού χαρακτήρα περιγραφή, ενός απατεώνα που είχε καταδικαστεί στο συγκεκριμένο βασανιστήριο, και πέθανε μαρτυρικά, από πληγές σε όλο του το σώμα. Προηγουμένως φώναζε «βοήθεια» επί ατέλειωτες ώρες. 

Αιώνες αργότερα, ο συγγραφέας της Βικτωριανής εποχής, Μάθιου Πίκοκ, έφτιαξε μια «Σιδηρά Παρθένα» με εικόνες μέσα από τις διασωθείσες λογοτεχνικές αναφορές του μεσαίωνα. Το πρότυπο του Πίκοκ έγινε η βάση για να κατασκευαστούν κι άλλες «Παρθένες», κυρίως ως εκθέματα μουσείων.

Γνωστότερες όλων, αυτή που παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση του Σικάγο το 1892, αλλά και εκείνη που παρουσιάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στο μουσείο της Νυρεμβέργης (βλέπε κάτω).

ironmaiden2

Υπήρξε τελικά ποτέ η Iron Maiden;

Κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πως το συγκεκριμένο κατασκεύασμα χρησιμοποιήθηκε όντως για βασανιστήρια και δεν υπήρξε κυρίως μια κατασκευή μυθοπλασίας του μεσαίωνα που προκαλούσε τρόμο.

Η άποψη που έχει επικρατήσει είναι πως η «Σιδηρά Παρθένα» υπήρξε κυρίως ως μουσειακό έκθεμα, ένα αμφιλεγόμενο τεκμήριο της βαρβαρότητας της μεσαιωνικής ιστορίας. Και μια πηγή έμπνευσης για τον μπασίστα/τραγουδοποιό Στιβ Χάρις, ώστε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1975, να δημιουργήσει μια μπάντα, που παραμένει μέχρι σήμερα στην κορυφή του heavy metal. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA