Στην είσοδο της βιβλιοθήκης της Βουλής της Ιαπωνίας, υπάρχει μια επιγραφή με ελληνικά γράμματα. Είναι ένα απόφθεγμα από τα Ευαγγέλια, κάτι που μοιάζει με αλληγορική απεικόνιση του ταξιδιού της γνώσης για κάθε άνθρωπο.
Τι λέει το απόφθεγμα; Αντιγράφουμε από τη σελίδα Facebook GreeceJapan.com:
«Η πρόταση αυτή είναι απόσπασμα από το Kατά Ιωάννην Ευαγγέλιον (Η-32, «γνώσεσθε τήν αλήθειαν καί ή αλήθεια ελευθερώσει υμάς») και αποτελεί το εμβληματικό απόφθεγμα της Βιβλιοθήκης.
Μάλιστα το καταστατικό της (1948) ξεκινάει σε αυτό το πλαίσιο: «Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βουλής ιδρύεται πάνω στην πεποίθηση ότι η αλήθεια μας ελευθερώνει, και με σκοπό να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και τον εκδημοκρατισμό της Ιαπωνίας όπως διακηρύττει το Σύνταγμά μας». Συντάκτης του ο Ιάπωνας βουλευτής και ιστορικός Γκόρο Χανί (1901-1983), τότε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Γερουσίας.
Η Βιβλιοθήκη της Ιαπωνικής Βουλής είναι μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1948 αρχικά με σκοπό την εξυπηρέτηση των Ιαπώνων βουλευτών σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Η κεντρική βιβλιοθήκη άνοιξε στα Ανάκτορα της Ακασάκα στο Τόκιο και μεταφέρθηκε στη σημερινη τοποθεσία στο Ναγκάτα-τσο του Τόκιο το 1961.
Να ευχαριστήσουμε ξανά τους υπεύθυνους της Βιβλιοθήκης που μας έδωσαν την άδεια να την φωτογραφήσουμε.«
Θα μπορούσαμε άραγε να αγκαλιάσουμε την ιαπωνική κουλτούρα με κάποιον παρόμοιο τρόπο; Μοιάζει δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.
- Ο Έλληνας «Πεταλούδας» Βαγγέλης Ρωχάμης και το τελευταίο κόλπο που δεν έγινε ποτέ
- Ο Τραμπ στέλνει απεσταλμένους στο Ισλαμαμπάντ και το Ιράν λέει «όχι» στις άμεσες συνομιλίες
- Το ελληνικό νησί που είναι «κλεισμένο» για τον Αύγουστο πέντε μήνες πριν
- Ο απέθαντος στρατιώτης Adrian Carton de Wiart - Σώθηκε (κυριολεκτικά) από τα πάντα
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.