Μενού
tuvalu
Τουβαλού. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η κραυγή αγωνίας του Φελέτι Τεό από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Μέλλον, είναι ενδεικτική των συνεπειών που πυροδοτεί η κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός του Τουβαλού προέτρεψε την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής και προειδοποίησε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί να «πνίξει» το έθνος του, παρά το γεγονός ότι συμβάλλει ελάχιστα στην κρίση.

Στο Τουβαλού κατοικούν 11.000 άνθρωποι, που ζουν σε 9 κοραλλιογενή νησιά, διάσπαρτα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Έχει εξαντληθεί ο χρόνος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters.

«Θα βουλιάξουμε», είπαν χαρακτηριστικά στο διεθνές Μέσο πολίτες του Τουβαλού

Τουβαλού: Κινδυνεύει με αφανισμό

Το Τουβαλού, του οποίου το μέσο υψόμετρο είναι μόλις 2 μέτρα, έχει καταγράψει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 15 εκατοστά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μιάμιση φορά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Μέχρι το 2050, οι επιστήμονες της NASA προβλέπουν ότι οι καθημερινές παλίρροιες θα βυθίσουν το μισό νησί Φουναφούτι, όπου κατοικεί το 60% των κατοίκων του Τουβαλού.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο Τουβαλού και σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα κατοίκους και αξιωματούχους, το Reuters διαπίστωσε ανησυχία για την άνοδο της θάλασσας και την προοπτική μόνιμης μετεγκατάστασης.

Τέσσερις από τους αξιωματούχους αποκάλυψαν πρόοδο σε μια αναδυόμενη διπλωματική στρατηγική για τη δημιουργία μιας νομικής βάσης για τη συνέχιση της ύπαρξης του Τουβαλού ως κυρίαρχου κράτους – ακόμη και αφού εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα.

Συγκεκριμένα, το Τουβαλού στοχεύει να αλλάξει το δίκαιο της θάλασσας για να διατηρήσει τον έλεγχο μιας τεράστιας θαλάσσιας ζώνης με κερδοφόρα αλιευτικά δικαιώματα και βλέπει δύο τρόπους για να το πετύχει: μια δοκιμαστική περίπτωση στο διεθνές ναυτικό δικαστήριο ή ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει το Reuters.

Η έκταση του Τουβαλού είναι μόλις 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αλλά είναι διασκορπισμένο σε ένα μακρινό αρχιπέλαγος, δημιουργώντας μια αποκλειστική οικονομική ζώνη περίπου 900.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων - περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους της Καλιφόρνια.

Τουβαλού: Αναστατωμένοι οι κάτοικοι

Σε αυτή τη δεμένη και βαθιά χριστιανική κοινωνία, οι κάτοικοι είπαν στο Reuters ότι φοβούνται ότι η μετεγκατάσταση θα σήμαινε απώλεια του πολιτισμού τους.

«Κάποιοι θα πρέπει να φύγουν και άλλοι θα θέλουν να μείνουν εδώ», είπε ο Μαανί Μαανί, 32 ετών, εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής στην πόλη του Φονγκφάλε.

«Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση να πάρεις», πρόσθεσε. «Για να φύγεις από μια χώρα, αφήνεις την κουλτούρα με την οποία γεννήθηκες, και η κουλτούρα είναι το παν».

Προς το παρόν, το Τουβαλού προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Η κατασκευή θαλάσσιων τειχών και φραγμάτων για την προστασία από επιδείνωση των κυμάτων πραγματοποιείται στο Φουναφούτι.

Επίσης, το Τουβαλού έχει κατασκευάσει 17,3 στρέμματα τεχνητής γης και σχεδιάζει περισσότερα, τα οποία ελπίζει ότι θα παραμείνουν πάνω από την παλίρροια μέχρι το 2100.

Μέχρι τότε, η NASA προβλέπει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο στο Τουβαλού, ή διπλάσια στη χειρότερη περίπτωση, που σημαίνει ότι το 90% του Φουναφούτι θα είναι κάτω από το νερό.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA