«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και βεβαίως δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω αυτή την εκδήλωση για τίποτε», δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ελληνική ομογένεια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Είμαι γοητευμένος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, με ανθρώπους οι οποίοι είναι ευσεβείς. Με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος είναι ένας σεβασμιότατος ιερωμένος. Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ σήμερα μαζί μου και δεν θα το έχανα με τίποτε. Είναι μια χαρούμενη ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τόνισε.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε:
«Όταν πριν από διακόσια πενήντα χρόνια η Αμερική Διακήρυξε την ανεξαρτησία της και οι Έλληνες έκαναν το ίδιο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία βρέθηκαν στη συνέχεια σε ένα μέρος που λεγόταν Αμερική. Από τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ελληνική Δημοκρατία βρέθηκαν δίπλα δίπλα ως δύο έθνη τα οποία καθοδήγησαν την δυτική κουλτούρα.»
«Οφείλουμε στους Έλληνες τόσα πολλά. Και βεβαίως οι Αμερικανοί μαθαίνουν ακόμη για τη φιλοσοφία του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, για τη γενναιότητα των Σπαρτιατών. Ο Αριστοτέλης βεβαίως υπήρξε ο πρώτος επιστήμονας, βεβαίως στην καρδιά της αρχαίας Αθήνας.»
«Από την πρώτη λοιπόν παρουσία μου στη Νέα Υόρκη. Έχω δηλώσει ευθαρσώς την αγάπη που τρέφω για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική. Οι Έλληνες έχουν κάτι το τόσο ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει τίποτε σαν το ελληνικό πνεύμα.»
«Εικοσιπέντε χρόνια πριν από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, γνωρίζετε ότι υπήρχε η ελληνική Εκκλησία για πάνω από 150 χρόνια, η οποία καταστράφηκε. Όμως χάρη στην ελληνική κοινότητα η εκκλησία ανοικοδομήθηκε μεγαλύτερη και ωραιότερη από ότι ήταν και πριν. Και βεβαίως το μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευασθεί ο Παρθενώνας.»
«Και βεβαίως η Αμερική γιορτάζει την εικοστή 250η επέτειο της, έχουμε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, Έχουμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χωρίς όμως την Αθήνα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τίποτε από όλα όσα έχουμε σήμερα. Σήμερα πραγματικά γιορτάζουμε τη φιλία μας με την Ελλάδα και τη συνεργασία μας με τους Ελληνοαμερικανούς που θέλουν να ξανακάνουν την Αμερική μεγάλη ξανά.»
- «Είδα την Τελευταία Κλήση στο σινεμά και δεν μπορούσα να φανταστώ τι έβλεπαν live οι γονείς μου»
- Τελικά ποιοι αναπνέουν σε αυτόν τον πλανήτη; Οι μόλις 13 χώρες με καθαρό αέρα και η... «πνιγμένη» Ελλάδα
- Στα άκρα η κόντρα Ουγγαρέζου – Τσουρού: Το πινγκ πονγκ δηλώσεων, το χρονικό και το παρασκήνιο
- ΕΦΕΤ: Αποσύρονται φιστίκια από γνωστό σούπερ μάρκετ – Κρίθηκαν μη ασφαλή
Ο Λευκός Οίκος είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου των ΗΠΑ.