Μενού
trump
Ο Τραμπ υπογράφει τα πρώτα διατάγματα | X (Twitter)
  • Α-
  • Α+

Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε τη νέα του θητεία με την ακύρωση 78 εκτελεστικών ενεργειών της εποχής Μπάιντεν, εκτελεστικών διαταγμάτων, προεδρικών μνημονίων και άλλων, όπως την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού — όπως ακριβώς έκανε και στην πρώτη του θητεία.

Πρόκειται για την διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και σχεδόν 200 χώρες έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά κάτω από 1,5 βαθμούς. Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του δικού της σχεδίου για την τήρηση της δέσμευσης.

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικάνος νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Δευτέρα, μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του στην Ουάσιγκτον, εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η τηλεργασία των υπαλλήλων του ομοσπονδιακού κράτους.

Το διάταγμα αυτό «επιβάλλει στους ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να επιστρέψουν στη δουλειά για πλήρη απασχόληση με άμεση ισχύ», ανέφερε αξιωματούχος στο μικρόφωνο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επέσειε το έγγραφο που υπέγραψε σε μεγάλη αίθουσα στην πρωτεύουσα μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του που γιόρταζαν την επάνοδό του στην εξουσία.

«Οι επικεφαλής όλων των υπουργείων και υπηρεσιών (...) θα λάβουν, το συντομότερο δυνατόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστούν οι διατάξεις που διέπουν την τηλεργασία και θα απαιτήσουν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις που τους έχουν ανατεθεί για εργασία πλήρους απασχόλησης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε λακωνική ανακοίνωσή του.

Μπορούν να κάνουν «εξαιρέσεις» αν θεωρούν πως είναι «αναγκαίες», πάντως το εκτελεστικό διάταγμα τίθεται σε εφαρμογή άμεσα «σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο», κατά το κείμενο.

Ο πολυδισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εμπιστευτεί ρόλο συμβούλου της υπό σχηματισμό κυβέρνησής του, κρίνει πως η κατάργηση της τηλεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ευπρόσδεκτο κύμα εθελουσίας εξόδου» στις τάξεις της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης που θεωρεί υπερβολικά αργοκίνητη και δαπανηρή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επρόκειτο να υπογράψει το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) προεδρικά εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία θα απονεμηθεί χάρη σε πρόσωπα τα οποία καταδικάστηκαν από τη δικαιοσύνη για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, χαρακτηρίζοντάς τα «ομήρους».

«Απόψε θα δώσω χάρη στους ομήρους της 6ης Ιανουαρίου», είπε ο νέος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον μετά την ορκωμοσία του. «Αφού φύγω από εδώ, θα πάω στο Οβάλ Γραφείο και θα υπογράψω χάρη για πολύ κόσμο», επέμεινε.

Τέλος, Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να υπογράψει το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) προεδρικά εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία θα απονεμηθεί χάρη σε πρόσωπα τα οποία καταδικάστηκαν από τη δικαιοσύνη για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, χαρακτηρίζοντάς τα «ομήρους».

«Απόψε θα δώσω χάρη στους ομήρους της 6ης Ιανουαρίου», είπε ο νέος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον μετά την ορκωμοσία του. «Αφού φύγω από εδώ, θα πάω στο Οβάλ Γραφείο και θα υπογράψω χάρη για πολύ κόσμο», επέμεινε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA