Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πορτογάλος πρίγκιπας Ιωάννης, γιος της βασίλισσας Μαρίας, επισκέφτηκε το 1810 την παραλία του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία κατόπιν ιατρικής υπόδειξης.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα: 27 Ιουνίου και το Ρίο ντε Τζανέιρο θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Οι μάχες αστυνομικών με παράνομους αφήνουν πίσω τους 20 νεκρούς

Ο μονάρχης πλατσουρίζει στα νερά με τα παπούτσια του χωμένος μέσα σε ένα βαρέλι γιατί τα καβούρια και τα κύματα του προκαλούσαν πανικό. Το τολμηρό εγχείρημα του, δεν το ακολούθησε κανείς. Οι παραλίες του Ρίο ήταν μία χαβούζα όπου οι σκλάβοι άδειαζαν τη νύχτα τις ακαθαρσίες των αφεντικών τους.  

Aργότερα με τη γέννηση του 20ου αιώνα, τα νερά καλυτερεύουν αρκετά και έγιναν κατάλληλα για θαλάσσια μπάνια, αλλά με έναν όρο: Οι κυρίες και κύριοι χωριά όπως απαιτούσαν οι κανόνες δημοσίας αιδούς. Για να πας για μπάνιο έπρεπε να ντυθείς. Στις παραλίες, που σήμερα αποτελούν τη γεωγραφία της γύμνιας, οι άντρες έμπαιναν στο νερό σκεπασμένοι μέχρι τα γόνατα και οι γυναίκες έκρυβαν τα χλωμά κορμιά τους από το κεφάλι μέχρι τον αστράγαλο μην τύχει και ο ήλιος τις κάνει να μοιάζουν με μαύρες... (Οι Μέρες Αφηγούνται- Eduardo Galeano- εκδόσεις Πάπυρος). Ο συγγραφέας επικαλείται τη παραλία της Ιπανέμα.

https://www.youtube.com/watch?v=c5QfXjsoNe4

Η Ιπανέμα απέκτησε τη φήμη της όταν κυκλοφόρησε το 1962, το δημοφιλές τραγούδι σε ρυθμό bossa nova, του Antônio Carlos Jobim, «The Girl from Ipanema». Το όνομα Ipanema προέρχεται από τις λέξεις ipá (λίμνη) και nem-a (δυσωδία).  Πιθανές μεταφράσεις για την αρχική της έννοια είναι «άχρηστο νερό», «βρωμερή λίμνη», «θολό νερό»!

Η Ιπανέμα αποτελείται κυρίως από τη γη που κάποτε ανήκε στον José Antonio Moreira Filho, βαρόνο της περιοχής. Είναι μια από τις πολλές του Ρίο ντε Τζανέιρο, που υποφέρουν από την πλημμελή επεξεργασία των λυμάτων της πόλης. Στα νερά της Ιπανέμα, τα κολοβακτηρίδια πολλές φορές αυξάνονται και 16 φορές πάνω από το ανεκτό επίπεδο. Μεγάλες ποσότητες ρύπων καταλήγουν στη θάλασσα μέσω του σωλήνα εκροής, γεγονός που προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στους οικολόγους. Από τις αρχές του 19ου αιώνα λοιπόν και σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει εκτός από τη μόδα των λουομένων.  

Όμως Ρίο ντε Τζανέιρο είναι και Κοπακαμπάνα

Η παραλία Κόπακαμπανα, που βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού, εκτείνεται από το Posto Dois έως το Posto Seis σε μήκος 4 χιλιομέτρων! Ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και πολυκατοικίες βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο με θέα στην Avenida Atlântica. Η Κοπακαμπάνα φιλοξενεί εκατομμύρια κολυμβητές κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA