Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 27 Ιουνίου του 2007 όταν αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε φαβέλες στο Ρίο ντε Τζανέιρο και συγκρούστηκαν με παρανόμους. Η μάχη που ακολούθησε κράτησε πέντε ώρες!

Η αστυνομία (ανακοίνωσε ότι) σκότωσε 13 ύποπτους. Περισσότεροι από 1.300 αστυνομικοί που υποστηρίζονταν από τεθωρακισμένα αυτοκίνητα εισέβαλαν στην παραγκούπολη Alemao, με στόχο τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών και την κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών και όπλων.

Διαβάστε επίσης: Η πλειοψηφία των κατοίκων του Ρίο ντε Τζανέιρο φοβούνται για τη ζωή τους

Οι παράνομοι, που είχαν πληροφορηθεί την επικείμενη επίθεση, είχαν στήσει οδοφράγματα και δημιούργησαν αναχώματα για να εμποδίσουν τα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα να ανέβουν στους απότομους δρόμους. Άναψαν παντού φωτιές και η ατμόσφαιρα από τους καπνούς ήταν αποπνικτική ενώ οι εκρήξεις από τις χειροβομβίδες δεν σταμάτησαν επί ώρες!

Εκπρόσωπος της κρατικής ασφάλειας είχε δηλώσει ότι η αστυνομία σκότωσε 13 υπόπτους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όμως οι εκτιμήσεις των κατοίκων της φαβέλας έκαναν λόγω για τουλάχιστον 20! Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού και πολλών «αμάχων», που  χτυπήθηκαν από αδέσποτες σφαίρες.

Η 27 Ιουνίου του 2007 ήταν μια ιδιαίτερα αιματηρή μέρα ακόμη και για το Ρίο. Να σημειωθεί η εισβολή της αστυνομίας είχε γίνει σαν επίδειξη δύναμης, ενόψει των Παναμερικανικών Αγώνων, που άρχιζαν στις 13 Ιουλίου.

Εκείνο το πρωινό πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά και οι γονείς έσπευσαν με αγωνία να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία μετά την έναρξη των πυροβολισμών. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν έπειτα από σχεδόν πέντε ώρες ανταλλαγής πυρών και αφού χρειάστηκε να ζητήσουν ενισχύσεις και άλλων μονάδων. Μετά τη μάχη η αστυνομία είχε κατάσχει δύο βαριά πολυβόλα, 40 κιλά κοκαΐνης και 30 κιλά μαριχουάνα. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν συχνά την τακτική της αστυνομίας στο Ρίο, λέγοντας ότι πυροβολούν αδιάκριτα και χαρακτηρίζουν όλους τους νεκρούς ως «ύποπτους διακινητές». 

Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο, με αριθμό συγκρίσιμο μόνο με κάποιες εμπόλεμες ζώνες! Το 2007, τη χρονιά που έγινε το μακελειό, 1.800 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η αστυνομία στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους την τελευταία 10ετία, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 645 μόνο το 2015, χρονιά από τις πιο βίαιες για τη Βραζιλία. Το 1/5 όλων των ανθρωποκτονιών στην πόλη του Ρίο είναι φόνοι  από αστυνομικούς! Και τα ¾ όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά ήταν μαύροι.

Η αστυνομία του Ρίο έχει καταγράψει σχεδόν όλες αυτές τις δολοφονίες ως νόμιμες πράξεις αυτοάμυνας και απάντηση σε επιθέσεις υπόπτων εγκληματιών. Να σημειωθεί ότι, η αστυνομία στο Ρίο αντιμετωπίζει συχνά πραγματικές απειλές βίας από βαριά οπλισμένες συμμορίες, και πολλές από τις δολοφονίες είναι πράγματι αποτέλεσμα νόμιμης χρήσης βίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA