Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Ελλάδα και γενικά στα Βαλκάνια το φαινόμενο του κεράσματος είναι πολύ συχνό. Παλαιότερα το συναντούσαμε περισσότερο σε εστιατόρια και σε ταβέρνες, όταν και το «σήκωνε» περισσότερο η τσέπη μας, αλλά πλέον σαν «κουλτούρα» συναντάται περισσότερο σε... έναν καφέ για παράδειγμα.

Η βαλκανική «καινοτομία», που τείνει να εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου, αντικαθιστάται σταδιακά από μία κουλτούρα μοιράσματος των εξόδων σε ένα τραπέζι. Το αντικείμενο διαφωνίας σε διάφορες παρέες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι το πόσο θα χρειαστεί να πληρώσει, για παράδειγμα, ένα άτομο αν δεν έχει φάει ή πιεί όσο οι υπόλοιποι.

Ισάξιο μέρος του ποσού ή λιγότερο;

Αυτός είναι και ο προβληματισμός μίας γυναίκας η οποία, όπως αναφέρει η Mirror, «ένιωσε πάρα πολύ άβολα» όταν επισκέφθηκε το σπίτι μίας φίλης της και αναγκάστηκε να πληρώσει τα μισά από τα 107 ευρώ που έδωσαν για να φάνε κινέζικο. Όπως είπε η ίδια, δεν έφαγε ούτε τα μισά απ' όσα παράγγειλε.

Η ίδια μετέφερε τον προβληματισμό της στο δημοφιλές φόρουμ «mumsnet» και αποκάλυψε πως έμεινε «άφωνη» όταν είδε τα χρήματα που έπρεπε να πληρώσει.

Η ιστορία της

«Επισκέφθηκα πρόσφατα το σπίτι της φίλης μου μαζί με τον 12χρονο γιο μου. Ενημερωτικά και μόνο, έχει τρία παιδιά και μένουν σε ένα πολύ άνετο σπίτι. Εκείνο το απόγευμα πήγα και αγόρασα μερικά δωράκια για τα παιδιά της μέχρι που έριξε στο τραπέζι αν θέλουμε να παραγγείλουμε. Υπάρχει ένα εξαιρετικό μαγαζί με κινέζικο» είπε η προβληματισμένη μητέρα στην αρχή.

«Τέλεια ιδέα, απάντησα και έκανα αυτό που θεωρείται αυτονόητο. Παράγγειλα μερικά πράγματα από το μενού για μένα και τον γιο μου και η ίδια παράγγειλε πέντε πιάτα για αυτήν και τα τρία της παιδιά» συνέχισε η γυναίκα μέχρι και που αποκάλυψε τι της είπε μετά για το μοίρασμα της παραγγελίας.
«Μού είπε πως η παραγγελία είναι 107 ευρώ και να της δώσω 52». 

Περιγράφοντας τη συνέχεια, ανέφερε πως έμεινε «παγωτό» όταν άκουσε για το ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει.

«Έμεινα άφωνη γιατί ήμασταν οι επισκέπτες στο σπίτι της και μας κάλεσε για δείπνο. Μάλιστα, έτσι όπως μου το είπε, άρχισα να ψαχουλεύω την τσάντα μου, όπου πέρα από τις αρκετές χρεωστικές κάρτες, βρήκα και μερικά μετρητά για να της τα δώσω» σημείωσε για το «σοκ» που υπέστη όταν άκουσε πως θα έπρεπε να πληρώσει ανισομερώς το μερίδιό της για την παραγγελία.

Η ίδια παραδέχθηκε πως δεν θα έκανε ποτέ κάτι ανάλογο σε κάποιον επισκέπτη της, ενώ ζήτησε και συμβουλές από τους υπόλοιπους χρήστες του φόρουμ καθότι αρκετά «προβληματισμένη», όπως είπε.

Τι της απάντησαν

Παρόλο που η ίδια εμφανίστηκε προβληματισμένη, οι χρήστες του μέσου φαίνεται πως συμφώνησαν με την κίνηση της οικοδέσποινας, δηλαδή να ζητήσει τα ίδια χρήματα για την παραγγελία.

«Θα πλήρωνα για ένα γεύμα σε σπίτι φίλου», «θα μοιραζόμουν το ποσό της παραγγελίας, όπως θα έκανα σε ένα οποιαδήποτε εστιατόριο» ήταν μερικά από τα σχόλια που έκαναν οι χρήστες για την παραπάνω περίπτωση, με έναν τρίτο να ξεχωρίζει καθώς είναι άγνωστο αν το εννοεί ή αν το λέει χιουμοριστικά: «Και θα πλήρωνα για ό,τι παράγγελνα και θα άφηνα και φιλοδώρημα παρόλο που θα ήμουν ο επισκέπτης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.