Μενού
Μούχλα στο μπάνιο
Μούχλα στο μπάνιο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η μούχλα στο μπάνιο είναι ένα πρόβλημα που πάντα επιστρέφει, με μόνη λύση το επίμονο καθάρισμα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις για τον επίμονο μύκητα, είναι να σιγουρέψεις ότι η μούχλα αφαιρείται σε βάθος, ώστε να αργήσει να εξαπλωθεί ξανά.

Ένα καθαριστικό που χρησιμοποιούμε συχνά για αυτή τη δουλειά είναι εντελώς αναποτελεσματικό, και δεν είναι άλλο από τη χλωρίνη. Μπορεί η χλωρίνη να έχει απορρυπαντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, αλλά η μούχλα διαθέτει ένα κρυφό όπλο εναντίον της.

Οι μύκητες της μούχλας δεν αναπτύσσονται μόνο στην επιφάνεια που προσβάλλουν, αλλά και στα μικροσκοπικά κενά και τους πόρους του τοίχου, απλώνοντας παντού αόρατες στο μάτι ρίζες. Έτσι η χλωρίνη, αν και καταστρέφει επιφανειακά τη μούχλα, δεν μπορεί να εισχωρήσει αρκετά βαθιά για να την αφανίσει.

Τα κατάλληλα καθαριστικά για τη μούχλα

Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να βασιστείτε σε καθαριστικά εξειδικευμένα στην καταπολέμηση της μούχλας. Τέτοια προϊόντα διαθέτουν και μάρκες της κλασικής χλωρίνης, όπως η Klinex, αλλά με προσαρμοσμένη σύσταση ειδικά για να διασπούν την κυτταρική μεμβράνη των μυκήτων

Αυτά τα καθαριστικά έρχονται συνήθως σε μορφή τζελ, με πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό, καθώς η υγρασία μόνο θρέφει και ενισχύει τη μούχλα. Όταν εφαρμόζετε τα καθαριστικά αυτά, καλό είναι να μην τα ξεπλύνετε και να τα αφήσετε να δράσουν πάνω στην επιφάνεια.

Από μόνα τους ξεραίνονται σε μερικές ώρες, αφήνοντας όμως πίσω υπολείμματα της δραστική ουσίας, συνήθως μείγμα ανθρακικού νατρίου (καθαριστική σόδα), διττανθρακικού νατρίου (μαγειρική σόδα) και φωσφορικού τρινατρίου, που συνεχίζει να σκοτώνει τα σωματίδια του μύκητα καθώς προσπαθεί να αναπαραχθεί. Δεν αποτελεί μόνιμη λύση, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA