Μενού
Πιατέλα με μελομακάρονα
Μελομακάρονα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Άκης Πετρετζίκης έφτιαξε τη viral συνταγή των social media για μελομακάρονα με βρώμη και λιναρόσπορο και μάς την παρουσιάζει. Τα υλικά είναι για 35 τεμάχι και η εκτέλεση της συνταγής είναι μέτριας δυσκολίας. 

Για το σιρόπι

  • 350 γρ. μέλι
  • 350 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 2 γαρίφαλα ολόκληρα

Για τα μελομακάρονα

  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μέλι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 3 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1/3 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 500 γρ. βρώμη
  • 2 κ.σ. λιναρόσπορο, αλεσμένο
  • 50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • καρύδια, ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι

  • Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το μέλι, το νερό, το στικ κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και τα γαρίφαλα, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι 2-3 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά από τον φούρνο.

Για τα μελομακάρονα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βάζουμε στον πολυκόφτη τη βρόμη σε δόσεις και τη χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να γίνει αλεύρι.
  • Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το αλεύρι βρόμης, τον λιναρόσπορο και το αλεύρι ολικής άλεσης, και ανακατεύουμε με την κουτάλα, για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσοχή! Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ ανακάτεμα, γιατί θα βγάλει το λάδι της και δεν θα γίνουν τραγανά τα μελομακάρονα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα περίπου 3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το καθένα, και τα μεταφέρουμε στα ταψιά με τις λαδόκολλες.
  • Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα μελομακάρονα.
  • Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο.
  • Ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 20-25 δευτερόλεπτα.
  • Αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
  • Πασπαλίζουμε με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σερβίρουμε.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA