Μενού
Ζευγάρι που φιλιέται
Ζευγάρι που φιλιέται | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε τον λόγο που οι άνθρωποι απολαμβάνουν να φιλιούνται μεταξύ τους, αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αποκαλύπτει την πραγματική ιστορία πίσω από το γιατί κουμπώνουμε τα χείλη μας πάνω στα χείλη των άλλων.

Η έρευνα που διεξήχθη από τον Adriano R. Lameira, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το φιλί ήταν κάποτε ένα εξελικτικό ένστικτο, κάτι που γινόταν για να περιποιηθεί ένα ον ένα άλλο ον.

«Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι το φιλί δεν είναι ένα σημάδι αγάπης στους ανθρώπους», δήλωσε στη Daily Mail ο Lameira, ο οποίος πιστεύει ότι το φιλί ήταν κάποτε μέρος μιας μεθόδου αφαίρεσης ψειρών.

«Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει μια αποκλίνουσα, υποτυπώδη μορφή περιποίησης που διατήρησε την προγονική της μορφή, το πλαίσιο και τη λειτουργία της».

Ζευγάρι που φιλιέται
Ζευγάρι που φιλιέται | Shutterstock

Σύμφωνα με τη μελέτη της συμπεριφοράς των πιθήκων, «το φιλί είναι πιθανότατα το τελικό στάδιο επαφής με το στόμα μιας περιποίησης, όταν ο καλλωπιστής ρουφάει με προεξέχοντα χείλη, το τρίχωμα ή το δέρμα του καλλωπισμένου για να προσκολλήσει υπολείμματα ή κάποιο παράσιτο».

«Αυτό έκανε την περιποίηση σημαντική για λόγους υγιεινής, δεδομένου του υψηλού παρασιτικού φορτίου στο έδαφος», δήλωσε ο Lameira.

Αλλά καθώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν και είχαν λιγότερες τρίχες στο σώμα, η περιποίηση έγινε λιγότερο απαραίτητη και, τελικά, παρέμεινε μόνο αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως φιλί.

Πριν 2 με 4 εκατ. χρόνια ο «πίθηκος που φιλάει»

Ο Lameira εκτιμά ότι ο άνθρωπος «έγινε πίθηκος που φιλάει» πριν από περίπου 2 έως 4 εκατομμύρια χρόνια, ενώ η πρώτη καταγραφή ανθρώπων που φιλιούνται, σύμφωνα με τη Daily Mail, εμφανίζεται σε κείμενα της Μεσοποταμίας γύρω στο 2500 π.Χ.

Πίθηκοι που φιλιούνται
Πίθηκοι που φιλιούνται | Shutterstock

Το πώς έγινε πράξη σεξουαλικού χαρακτήρα, ωστόσο, «παραμένει πιο υποθετικό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το φιλί με «σεξουαλική πρόθεση» είναι «ειδική περίπτωση» τέτοιας συμπεριφοράς και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί πώς το φιλί και το σεξ συνδέθηκαν τόσο πολύ.

«Μόνο από τη στιγμή που το φιλί χρησιμοποιήθηκε ως γενική σύμβαση για την εκδήλωση στοργής, το φιλί θα μπορούσε να γίνει αμοιβαία πράξη στόμα με στόμα», εξήγησε.

Το φιλί, τώρα, είναι «ένα σύμβολο εμπιστοσύνης και σύνδεσης», πρόσθεσε ο Lameira,

«Λίγα φυσικά ανθρώπινα σήματα φέρουν τον συμβολισμό και τις κοινωνικές κυρώσεις του φιλιού», δήλωσε ο Lameira, προσθέτοντας ότι το φιλί είναι πλέον “ένα κρυσταλλωμένο σύμβολο εμπιστοσύνης και σύνδεσης”.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.