Μενού
Τσακωμός ζευγαριού
Τσακωμός ζευγαριού | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Όταν φαντάζεστε μία τοξική σχέση, πιθανότατα σκέφτεστε ότι και οι δύο σύντροφοι παίζουν έναν επιβλαβή ρόλο. Αλλά μία ψυχοθεραπεύτρια με ειδικότητα στις κακοποιητικές σχέσεις λέει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το ένα άτομο προσπαθεί να ελέγξει το άλλο.

Όπως μοιράστηκε η ειδικός Cathy Press με άρθρο της στο CNBC, ένας ελεγκτικός σύντροφος δεν θα συμπεριφέρεται απαραίτητα άσχημα στα αρχικά στάδια. Αντίθετα, μπορεί να προβεί σε «καταιγισμό αγάπης», κατά τον οποίο σας χαρίζεται συναισθηματικά και επιδιώκει συνεχή επαφή.

Υπάρχουν πέντε τύποι ελεγκτικών συντρόφων. Εάν κάποιο από τα παρακάτω σας φαίνεται γνωστό, ίσως θελήσετε να επανεξετάσετε τη σχέση σας.

1. Ο Γητευτής

Στην αρχή μιας σχέσης με τους γητευτές, νιώθεις σαν να είσαι σε μια ρομαντική ταινία.

Μπορεί να σας εξιδανικεύουν, να σας πουν όλα όσα θέλετε να ακούσετε και να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας λέγοντας ότι τα συναισθήματά τους είναι γνήσια.

Η πρόθεσή τους όμως είναι ύπουλη, θέλοντας να σας κάνουν να νιώσετε ότι «τους οφείλετε» που είναι τόσο καλοί μαζί σας.

2. Ο νταής

Οι νταήδες προσπαθούν να εκφοβίσουν τους συντρόφους τους, αλλά η συμπεριφορά τους δεν περιλαμβάνει πάντα σωματική κακοποίηση. Είναι κύριοι των παθητικών - επιθετικών συμπεριφορών όπως το να κρατάνε «μούτρα», η σιωπηλή μεταχείριση ή το να αγνοούν τις κλήσεις σας.

Συχνά νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να σας τιμωρήσουν και ως εκ τούτου μπορεί να ενεργήσουν με εκδικητικό τρόπο.

3. Ο Mentalist

Οι Mentalist παίζουν τόσα πολλά εγκεφαλικά παιχνίδια που μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε την πραγματικότητα.

Μπορεί να σας εκνευρίσουν, να βρουν πταίσματα στην εμφάνισή σας, να σας εμπαίζουν και μετά να προσπαθούν να αρνηθούν ή να αποσπάσουν από τη συμπεριφορά τους.

4. Ο Παρτάκιας

Οι παρτάκηδες είναι πιεστικοί και συχνά στοχεύουν να σας εξαναγκάσουν σε άβολες καταστάσεις. Αυτή η πίεση μπορεί να είναι ανεπαίσθητη. Μπορεί να αγνοήσουν αυτό που θέλετε γενικά και να σας χειραγωγήσουν ώστε να κάνετε πράγματα που μόνο τους ωφελούν.

Αυτές οι τοξικές συμπεριφορές μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ταπεινωμένοι, ντροπιασμένοι και αποκομμένοι από τον εαυτό σας και από τους άλλους.

5. Ο δεσμοφύλακας

Ο στόχος ενός δεσμοφύλακα  είναι να σας κάνει να εξαρτάστε από αυτόν, ώστε να είστε πιο εύκολοι στον έλεγχο.

Αυτό επιτυγχάνεται συχνά νωρίς στη σχέση, όταν υπάρχει μια φυσική επιθυμία να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί, σε βάρος του να βλέπετε τους φίλους και την οικογένεια, ή να επικεντρώνεστε στη δουλειά.

Μπορεί να θέλουν να είστε μαζί τους κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, να σας στέλνουν μηνύματα ασταμάτητα και να θυμώνουν αν δεν απαντήσετε αμέσως. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το να ζητάτε φωτογραφίες για το πού βρίσκεστε και με ποιον είστε ή να ζητάτε κωδικούς πρόσβασης.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA