Μενού
michelin
Ο πρώτος οδηγός της Μισελέν | YouTube
  • Α-
  • Α+

Για πολλούς είναι κάτι σαν την απονομή των βραβείων Όσκαρ. Απλά εδώ δε βραβεύονται ταινίες, ηθοποιοί και σκηνοθέτες αλλά εστιατόρια. Το κοινό στοιχείο είναι ο... χαμός που προκαλείται. Κάθε φορά που ο οδηγός γαστρονομίας Μισελέν «μοιράζει», κάθε άλλο παρά απλόχερα, τα αστέρια του επικρατεί ένας αδιανόητος πανικός και όλοι τρέχουν να κλείσουν τραπέζι σε κάποιο από τα βραβευμένα καταστήματα. Και τώρα θα ρωτήσετε «μα καλά, τι σχέση έχει μια εταιρεία ελαστικών με τα γκουρμέ εστιατόρια». Και θα έχετε και δίκιο βουνό, δηλαδή. Η ιστορία της σύνδεσης, πάντως, είναι εξαιρετική.

Το 1889 στη γαλλική πόλη Clermont-Ferrand, δυο αδέρφια, ο André και ο Εdouard Michelin, προσπαθούν να σώσουν την επιχείρηση ελαστικών που είχε ο παππούς τους και η οποία βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Ανάμεσα στις διάφορες ιδέες που είχαν ήταν να εκδώσουν και έναν οδηγό για αυτοκινητιστές οι οποίοι ήθελαν να ταξιδεύουν. Ο οδηγός αυτός περιείχε πληροφορίες όπως χάρτες, βουλκανιζατέρ, συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και βενζινάδικα. Η πρώτη έκδοση αυτού του οδηγού έγινε το 1900 σε σχεδόν 35.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε δωρεάν. Το φοβερό είναι πως τόλμησαν αυτό το τιράζ την εποχή που κυκλοφορούσαν μόνο 3000 αυτοκίνητα!

Το 1904 εξέδωσαν έναν ανάλογο οδηγό για τους αυτοκινητιστές στο Βέλγιο. Όσο περνούσαν τα χρόνια (η έκδοση είχε σταματήσει στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου) ο οδηγός... «εξαπλωνόταν». Η δωρεάν διανομή του γινόταν σε χώρες όπως η Αλγερία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και αλλού.

Το 1920, ωστόσο, ο André είχε πάει σε ένα συνεργείο και είχε δει πως τα βιβλία που με τόσο κόπο εξέδιδε χρησιμοποιούνταν ως... στηρίγματα για άλλα αντικείμενα. «Αν δεν το πληρώσεις, δεν το εκτιμάς», θα σκέφτηκε και κάπως έτσι ο οδηγός απέκτησε αντίτιμο ενώ ταυτόχρονα έγινε και πιο πλούσιος αναφορικά με το περιεχόμενό του στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που διαπίστωσε πως είχαν μεγάλη ζήτηση.

Όσο πιο δημοφιλής γινόταν ο οδηγός τόσο τα αδέρφια Μισελέν εντρυφούσαν στον γευστικό κόσμο της γαστρονομίας. Και κάπως έτσι έφτασαν στο σημείο να προσλάβουν «μυστικούς πράκτορες» ή αλλιώς κρυφούς επιθεωρητές οι οποίοι θα πήγαιναν στα εστιατόρια και θα τα βαθμολογούσαν! Αυτό ξετρέλανε τους αυτοκινητιστές που έτρεχαν για να πάρουν τον οδηγό Μισέλεν.

Το 1931 παρουσιάστηκε η ιεραρχία των μηδέν, ενός, δύο και τριών αστεριών, ενώ το 1936 παρουσιάστηκαν και τα κριτήρια των αποτελεσμάτων με αστέρι: 

  • Ένα αστέρι: Ένα πολύ καλό εστιατόριο για την κατηγορία του. 
  • Δύο αστέρια: Άριστη μαγειρική, αξίζει μια επίσκεψη. 
  • Τρία αστέρια : Εξαιρετική κουζίνα, αξίζει ένα ιδιαίτερο ταξίδι. 

Σήμερα, ο οδηγός καλύπτει προορισμούς σε τρεις διαφορετικές ηπείρους: Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Το διάσημο σύστημα αξιολόγησης προκαλεί στους καλύτερους εστιάτορες του κόσμου τρόμο αλλά και συναισθήματα απόλυτης χαράς. Ένα «αστέρι Μισελέν» είναι ο στόχος σχεδόν όλων των επίδοξων σεφ.

Οι μυστικοί... επιθεωρητές

Υπολογίζεται πως σήμερα υπάρχουν περίπου 150 επιθεωρητές. Και λέμε υπολογίζεται γιατί η ταυτότητά τους είναι κάτι σαν επτασφράγιστο μυστικό. Στόχος να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της αξιολόγησής τους.  Το 2009 ο New Yorker, έγραψε ότι η Μισελέν φτάνει μέχρι τα άκρα για να διατηρήσει την ανωνυμία των επιθεωρητών της καθώς τους απαγορεύει να λένε ακόμα και στους γονείς τους ποια είναι η αληθινή τους δουλειά! Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως πολλά από τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας δεν έχουν συναντήσει ποτέ έστω και έναν από τους κριτές.

Λέγεται πως η κριτική και η βαθμολόγηση γίνεται με μια και μόνο επίσκεψη, ωστόσο, αυτό, πιθανότατα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διάφοροι επιθεωρητές περνάνε από το ίδιο εστιατόριο πάνω από δυο φορές. Όταν αρκετοί επιθεωρητές έχουν φάει σε ένα εστιατόριο, συνεδριάζουν και αφού συζητούν τις εμπειρίες τους ως ομάδα, λαμβάνουν την τελική τους απόφαση..

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι πως, πλέον, υπάρχουν πολλοί αυτοκινητιστές (και μοτοσυκλετιστές) που είναι ικανοί να κάνουν ακόμα και ένα μακρινό ταξίδι μόνο και μόνο για να απολαύσουν το «αστεράτο» φαγητό ενός πολύ καλού εστιατορίου. Και όσο πιο μακρινά είναι τα ταξίδια, τόσο πιο πολύ θα φθαρούν τα ελαστικά. Win – Win!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA