Μενού
Ηλεκτρική κουβέρτα
Ηλεκτρική κουβέρτα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα έτοιμο ζεστό κρεβάτι για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Για πολλούς ένας ευσεβής πόθος, εκτός από όσους έχουν ήδη προμηθευτεί την ηλεκτρική τους κουβέρτα, ένα αξεσουάρ που μας αποδεσμεύει από τα τεράστια έξοδα της θέρμανσης και μπορούμε να το έχουμε παντού μαζί μας στο σπίτι.

Όπως όμως συμβαίνει με όλα τα ασπρόρουχα, έτσι και η ηλεκτρική κουβέρτα συσσωρεύει με το χρόνο λεκέδες και οσμές που πρέπει να ξεφορτωθούμε, αλλά λόγω του ότι περιέχει μία ολόκληρη ηλεκτρική εγκατάσταση, μοιάζει πραγματικά ρίσκο το να την πλύνουμε όπως όλα τα άλλα ρούχα.

Τα 5 βήματα

Μην ανησυχείτε όμως, όλες οι ηλεκτρικές κουβέρτες που προέρχονται από έγκυρους κατασκευαστές έχουν προδιαγραφές που προστατεύουν την καλωδίωσή τους από το νερό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τι μεταχειριστείτε πιο...παραδοσιακά, όπως γράφει το site livingetc.com.

1. Πάντα τσεκάρουμε την ετικέτα

Αυτός είναι και ο απαράβατος κανόνας. Προτού ασχοληθούμε με κάθε ρούχο, πρέπει να ξέρουμε τι είδους πλύσιμο μπορεί να αντέξει. Στις ετικέτες των θερμαντικών κουβερτών ο κατασκευαστής αναγράφει αν μπορεί να πλυθεί στο χέρι ή στο πλυντήριο, και στους πόσους βαθμούς.

2. Καλύτερα στο χέρι

Ακόμα και αν η ετικέτα επιτρέπει το πλύσιμο στο πλυντήριο, καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Όσο ανθεκτική και αν είναι η κουβέρτα σας, το έντονο πλύσιμο του μηχανήματος απλά θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής της καλωδίωσης της κουβέρτας. Για αυτό, πάντα να την πλένετε προσεκτικά στο χέρι μέσα σε ένα λεκανάκι, με νερό χλιαρό προς ζεστό το πολύ, για να διαλυθούν οι λεκέδες.

3. Ξεβγάλτε επιτόπου μικρούς λεκέδες

Αν λερώσατε με λίγο καφέ η φαγητό την κουβέρτα σας αλλά είναι κατά τα άλλα καθαρή, καλύτερα να μην την βάλετε στην δοκιμασία της σκάφης. Απλά τρίψτε λίγο σαπούνι ή απορρυπαντικό με νερό στο σημείο του λεκέ, αφήστε το για λίγο να δράσει και μετά καθαρίστε το με ένα βρεγμένο σφουγγάρι ή πανί καθαρισμού.

4. Μακριά από το στεγνωτήριο

Αν το πλυντήριο αντιστοιχεί σε παίδεμα, τότε το στεγνωτήριο είναι η απόβαση της Νορμανδίας. Αποφύγετέ το πάση θυσία καθώς με τις επαναλαμβανόμενες χρήσεις θα βλάψει σίγουρα τα ηλεκτρικά της κουβέρτας. Για ασφαλές στέγνωμα, απλώστε την κουβέρτα είτε σε εσωτερικό χώρο με καλή κυκλοφορία αέρα, ή σε εξωτερικό χώρο, αλλά πάντα μακριά από τον ήλιο και την υπερβολική ζέστη.

5. Ποτέ στεγνό καθάρισμα

Αποφύγετε επίσης το στεγνό καθάρισμα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη διαδικασία είναι τόσο διαβρωτικά που μπορεί να καταλύσουν το μονωτικό υλικό των καλωδίων, οδηγώντας σε βραχυκύκλωμα και ανάφλεξη όταν ξαναχρησιμοποιήσετε την κουβέρτα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA