Μενού
patrik
Πάτρικ Πάϊντερ | Φως στο Τούνελ
  • Α-
  • Α+

Ο Πάτρικ Πάϊντερ ζούσε τα τελευταία οχτώ χρόνια στη χώρα μας. Είχε σπουδάσει ιστορικός και αγαπούσε την Ελλάδα. Αφορμή για να αφήσει τα πάντα πίσω του και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, στάθηκε και μία δυνατή φιλία. Ο Αλέξανδρος, Ελληνοκαναδός, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 2008. Μιλάει στην κάμερα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» από το Κουκάκι, την περιοχή όπου έμενε ο φίλος του που αγνοείται.

«Εγώ εργαζόμουν σ’ ένα τομέα που ήθελε κι αυτός να μπει και του έκανα πρόταση εάν θα τον ενδιέφερε να δουλέψει στην εταιρία που ήμουν. Δέχτηκε. Θα εργαζόταν πάνω στον τομέα των εκδόσεων εκπαιδευτικών βιβλίων εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Είμαστε πολλά χρόνια φίλοι, οπότε είχε επαφή με την ελληνική κουλτούρα και τον ενδιέφερε ο πολιτισμός και η ιστορία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τον περιγράφει ως έναν πολύ κοινωνικό και έξυπνο άνθρωπο, που προσαρμοζόταν εύκολα, καθώς είχε ζήσει χρόνια στην Αγγλία και είχε ταξιδέψει πολύ στη ζωή του.

«Φαινόταν ότι πήγαινε καλά, παρότι είχε έρθει σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα στα τέλη του 2015, με την κρίση και την αβεβαιότητα. Παρόλα αυτά, τα πήγε πάρα πολύ καλά. Κατάφερε να συνεχίσει την καριέρα του σε άλλες εταιρίες και φαινόταν αρκετά ευτυχισμένος», πρόσθεσε ο φίλος του.

Ο Αλέξανδρος μίλησε και για την επικοινωνία που είχε μαζί του, αλλά και για το πότε καταγράφηκαν τα τελευταία ηλεκτρονικά του ίχνη. «Μετά το Πάσχα, γύρω στις 20 Απριλίου προσδιορίζω την εξαφάνισή του. Από εκείνες τις ημέρες και μετά δεν είχαμε κάποιο νέο του, ούτε εγώ ούτε η οικογένειά του στον Καναδά. Στα τελευταία του μηνύματα ήταν κάπως πιο σύντομος. Ίσως να μην ένιωθε καλά με κάποια πράγματα ή μπορεί να μην ήθελε να δώσει πολλές πληροφορίες για το τι κάνει. Δεν ξέρω. Τελευταία φορά τον είδα ενεργό στο WhatsApp στις 2 Μαΐου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά δε φαίνεται να έχει μπει στην εφαρμογή», κατέληξε.

«Δε θα άφηνε ποτέ την κιθάρα του»

Ο αδελφός του αγνοούμενου Πάτρικ γεμάτος αγωνία, ταξίδεψε στην Ελλάδα από τον Καναδά όπου μένει, για να μάθει την αλήθεια γύρω από την εξαφάνιση και να πάρει τις απαντήσεις που ζητά. Με το που έφτασε στην Αθήνα, μίλησε στο τηλεοπτικό συνεργείο του «Τούνελ» σε μία απέλπιδα προσπάθεια να τον εντοπίσει.

«Ανησυχώ, αλλά είμαι ευγνώμων ότι έχω βοήθεια και θέλω να μάθω νέα του. Είναι πολύ δύσκολο για όλους μας, για μένα, για τους γονείς μου, για τα αδέλφια μου. Έχουμε όλοι την ελπίδα, την  προσδοκία, ότι θα τον βρούμε και ότι θα είναι σε καλή κατάσταση. Δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε ακριβώς άλλαξε η συμπεριφορά του. Αυτό που θέλουμε να μάθουμε, τώρα είναι την αιτία της αλλαγής. Ο αδελφός μου ανέκαθεν ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα, που έκανε μόνος του διάφορα πράγματα και η επικοινωνία μαζί του κάποιες φορές μπορεί να μην ήταν τόσο συχνή», τόνισε ο Μάρτιν.

«Σίγουρα είναι πολύ ανησυχητικό γεγονός, ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σημάδι ζωής. Μπορεί να ήταν ελεύθερο πνεύμα, να λειτουργούσε ανεξάρτητα και αυτόνομα, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν αλλά δε δικαιολογεί αυτό που συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε ο αδελφός του αγνοούμενου, ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι στιγμής:

«Έχουμε δηλώσει την εξαφάνιση στις ελληνικές αρχές. Έχουμε επικοινωνήσει και με τη βρετανική και με την καναδική πρεσβεία εδώ, γιατί έχει δύο υπηκοότητες, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Τώρα που έφτασα στην Ελλάδα, το επόμενο βήμα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γίνει η άρση απορρήτου του τηλεφώνου και e-mail για να μας δώσουν κάποια στοιχεία για το που ήταν τελευταία.»

Ο Μάρτιν μίλησε και για την αγάπη του αδελφού του για τη μουσική και για το τι είναι αυτό που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. «Ο αδελφός μου αγαπούσε πολύ τη μουσική και ένα από τα πράγματα που άφησε πίσω είναι η κιθάρα του, κάτι το οποίο μου προκαλεί εντύπωση, γιατί είναι το τελευταίο που θα άφηνε.» Έκανε έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι, να επικοινωνήσει με την εκπομπή ή την οικογένεια. «Όποιος παρακολουθεί αυτή τη στιγμή και έχει κάποια πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει να βρεθεί ο αδελφός μου, θα παρακαλούσα θερμά να επικοινωνήσει μαζί μας για οτιδήποτε».

Σοβαρή πληροφορία για τον Πάτρικ

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής της Αγγελικής Νικολούλη, μία σοβαρή μαρτυρία κατατέθηκε για το πού μπορεί να εθεάθη τελευταία φορά ο ιστορικός που διέμενε στο Κουκάκι. «Αυτό το παιδί το γνωρίζω πολλά χρόνια, τρία με τέσσερα χρόνια. Δουλεύω σε ένα εστιατόριο – ζαχαροπλαστείο  στη Συγγρού και πάντα ψώνιζε από εμάς. Τον τελευταίο χρόνο όμως δεν ερχόταν και παραξενεύτηκα μήπως δεν του άρεσε κάτι, αλλά μάλλον δεν είχε λεφτά».

Και πρόσθεσε ο μάρτυρας: «Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, το τελευταίο δεκαήμερο πέρασε απ’έξω γύρω τη  μία τη νύχτα προς τα πάνω. Έτυχε να τον συναντήσω στο περίπτερο στην οδό Φαλήρου και ξενυχτάει κι αυτό. Περισσότερες πληροφορίες θα πάρετε από εκεί».

Μάλιστα, πριν δύο με τρεις μήνες ο μάρτυρας που μίλησε με το «Τούνελ» είπε ότι έτυχε να συναντήσει τον αγνοούμενο σε αυτό περίπτερο κάποιες φορές. Ερωτώμενος ο μάρτυρας που επικοινώνησε με το «Τούνελ» ποια ήταν η κατάσταση του Πάτρικ Πάϊντερ πριν την εξαφάνισή του είπε ότι ήταν λακωνικός και μελαγχολικός.

«Στο διαμέρισμα βρέθηκαν τα προσωπικά του στοιχεία»

Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος στο οποίο έμενε ο αγνοούμενος στο Κουκάκι, είναι αυτή που αρχικά ανησύχησε, καθώς τον αναζήτησε και δεν μπορούσε να τον εντοπίσει. «Μπήκε μέσα, είδε ότι κάποια πράγματά του έλειπαν, βρήκε προσωπικά του αντικείμενα και τα δύο διαβατήριά του. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά να έχει χαθεί από τους γονείς του και από μένα, δεν θα ανησυχούσα. Ο Πάτρικ θα μπορούσε να πάει κάπου για ένα διήμερο, τριήμερο ή μία εβδομάδα, θα μας έδινε όμως κάποιο στίγμα. Μας έλεγε “πάω ένα ταξίδι στη Μάλτα, θα τα πούμε όταν γυρίσω” ή “θα πάω στον Όλυμπο για ορειβασία”. Αυτό στην προκειμένη περίπτωση, δε συνέβη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο φίλος του Αλέξανδρος.

«Του άρεσε το vibe της περιοχής εδώ στο Κουκάκι, γιατί είναι κεντρικά και κοντά στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους που τον ενδιέφεραν σαν ιστορικό», πρόσθεσε. Ο φίλος του μίλησε και για τα χρόνια που ήταν συμπαίκτες, αλλά και για την αγάπη του για τον αθλητισμό και τη μουσική.

«Έχουμε υπάρξει πολλά χρόνια συμπαίκτες στο ποδόσφαιρο, σε αρκετά καλό επίπεδο για τον Καναδά. Ήταν δρομέας, έτρεχε μεγάλες αποστάσεις. Είχε τρέξει και στο μαραθώνιο στην Ελλάδα πριν κάποια χρόνια. Έπαιζε μουσική, ήταν πολύ καλός κιθαρίστας. Γενικά ένας αρκετά δραστήριος άνθρωπος. Αν τον γνώριζες, θα τον θυμόσουν. Μπορούσε να καταλάβει κάποια πράγματα στα ελληνικά, αλλά δεν έκανε άνετα μία συνομιλία. Είχε μία σχέση τώρα τελευταία, αλλά δε μας μιλούσε πολύ για αυτά και δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες. Δεν υποψιάζομαι δόλο, αλλά και πάλι δεν ξέρω, όλα είναι πιθανά», κατέληξε ο Αλέξανδρος.