Μενού
Το Ρετιρέ: Έλντα Πανοπούλου και Κατερίνα Γιουλάκη
Το Ρετιρέ: Έλντα Πανοπούλου και Κατερίνα Γιουλάκη σε σκηνή της σειράς | YouTube
  • Α-
  • Α+

Το «Ρετιρέ» του Γιάννη Δαλιανίδη είναι μία από τις σειρές που έγραψαν ιστορία στα '90s, έχει παιχτεί αμέτρητες φορές σε επανάληψη και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα 34 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή να χαρίζει υψηλή τηλεθέαση στο Mega.

Όπως φαίνεται στην πράξη οι αστείες καταστάσεις που έζησε η Κατερίνα Σοφιανού και η παρέα της πάντα με μια γερή δόση υπερβολής, αλλά και υστερίας, εξακολουθούν να κερδίζουν το τηλεοπτικό κοινό.

Δείτε επίσης: Αχτύπητα δίδυμα που έγραψαν ιστορία στην ελληνική TV και τόλμησαν να ξαναπαίξουν μαζί

Μπορεί τελικά να μην είδαμε ποτέ το remake του Ρετιρέ, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ο Μάκης Δελαπόρτας, προτάθηκε στους πρωταγωνιστές το 2021, όμως, ας δούμε πώς είναι σήμερα οι ηθοποιοί που γνώρισε και αγάπησε το τηλεοπτικό κοινό μέσα από τα συνολικά 84 επεισόδια της σειράς που προβλήθηκαν τις σεζόν 1990-1991 και 1991-1992 στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Mega. 

Κατερίνα Γιουλάκη

Όταν ξεκίνησε το Ρετιρέ, η πρωταγωνίστρια της σειράς είχε ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση από τις αρχές των '60s. Μετά το «Ρετιρέ», η Κατερίνα Γιουλάκη πρωταγωνίστησε και σε άλλες σειρές μέχρις ότου αποφασίσει να αποσυρθεί.

Εδώ και αρκετά χρόνια η αγαπημένη ηθοποιός που υποδυόταν την Κατερίνα Σοφιανού κάνει μετρημένες στα δάκτυλα δημόσιες εμφανίσεις και στη φωτογραφία που ακολουθεί τη βλέπουμε σε πρεμιέρα θεατρικής παράστασης μαζί με την κόρη της το 2017.

Κατερίνα Γιουλάκη
Κατερίνα Γιουλάκη | NDP

Τζόυς Ευείδη

Αν και είχε ήδη εμφανιστεί σε κάποιες σειρές από τα μέσα των '80s και μετά, την Τζόυς Ευείδη την ξεχωρίσαμε ως Ειρήνη Σοφιανού, τη λατρέψαμε ως Νανά Σταμάτη στους «Μεν και Δεν» που ακολούθησαν και φυσικά αυτά ήταν μόνο η αρχή.

Από τότε η Τζόυς Ευείδη δεν σταματά να μας κάνει να γελάμε, αλλά και να μας συγκινεί μέσα από τους ρόλους που ερμηνεύει σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Σειρά-σταθμός στην πορεία της ήταν και το «Καφέ της Χαράς», ενώ δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον μοναδικό αυτοσαρκασμό της που την κάνει να ξεχωρίζει. 

Έλντα Πανοπούλου

Η ιδιόρυθμη Χαρούλα Πεπονάκη, την οποία υποδύθηκε η Έλντα Πανοπούλου, έκανε την ηθοποιό γνωστή στο ευρύ κοινό. Ακολούθησαν και άλλοι ρόλοι σε θέατρο και τηλεόραση, ενώ παρουσίασε με επιτυχία και αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές σε διάφορους σταθμούς.

Από το 2004 και μετά έχει αφοσιωθεί στη Δραματική Σχολή της, «Μέλισσα», το άλλοτε δημοτικό σχολείο που είχε ιδρύσει το 1955 ο πατέρας της. Κατά καιρούς έχει κάνει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές όπου έχει το δικό της μοναδικό στυλ. 

Έλντα Πανοπούλου
Έλντα Πανοπούλου | NDP

Τάσος Κωστής

Ως Φοίβος άκουγε την γκρίνια της Χαρούλας πρωί πρωί και δεν έλεγε τίποτα, καθότι ήταν ερωτευμένος μαζί της και ας μην είχε την ανταπόκριση που θα ήθελε.

Βέβαια, ο Τάσος Κωστής ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 χάρη στις σειρές που είχε παίξει, αλλά και τις μεταγλωττίσεις στις οποίες είχε λάβει συμμετοχή για τις οποίες έχει παραδεχθεί ότι έχει ξεχωριστή αγάπη. Μετά το «Ρετιρέ» ακολούθησαν πολλοί ρόλοι σε κωμικές κυρίως σειρές που έχουν αγαπηθεί από το κοινό. 

Μάκης Δελαπόρτας

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον έβαλε στο θέατρο και ο Γιάννης Δαλιανίδης που για εκείνον ήταν «Πανεπιστήμιο» στην τηλεόραση. Στη σειρά ο Μάκης Δελαπόρτας υποδύθηκε τον Άλκη, τον βοηθό του Ιάσωνα (Παύλου Ευαγγελόπουλου) που και αυτός τα άκουγε συνήθως από το αφεντικό του.

Στη συνέχεια, βέβαια, ο ίδιος επέλεξε να ασχοληθεί κυρίως με βιογραφίες των μεγάλων αστέρων του κινηματογράφου και να διασώσει υλικό της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου που υπό άλλες συνθήκες θα είχε χαθεί με το πέρασμα των χρόνων, ενώ έχει κάνει και επιλεγμένες εμφανίσεις στη σκηνή σε μουσικές παραστάσεις.  

Μάκης Δελαπόρτας
Μάκης Δελαπόρτας | NDP

Παύλος Ευαγγελόπουλος 

Όταν ξεκίνησε το «Ρετιρέ», ο Παύλος Ευαγγελόπουλος ήταν ήδη γνωστός χάρη στις ταινίες και βιντεοταινίες των '80s στις οποίες είχε παίξει, ενώ θεωρούνταν ένας από τους ζεν πρεμιέ της εποχής. Αμέσως μετά το« Ρετιρέ», έπαιξε στους «Μικρομεσαίους», αλλά και σε πολλές ακόμα σειρές της τηλεόρασης. 

Ο Παύλος Ευαγγελόπουλος υποδύθηκε στο ρετιρέ τον ηλεκτρολόγο Ιάσονα.

Παύλος Ευαγγελόπουλος
Παύλος Ευαγγελόπουλος | NDP

Κλαίρη Κατσαντώνη 

Η «ωραία Ελένη» της σειράς, Κλαίρη Κατσαντώνη, αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό χάρη στη συμμετοχή της, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να αποσυρθεί από την υποκριτική και να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Για ένα διάστημα έπαιξε στη σειρά «Καλημέρα, Ζωή» του Νίκου Φώσκολου, αλλά μετά δεν την ξαναείδαμε σε κάποια σειρά ούτε σε κάποια παράσταση στο θέατρο. 

Έχει κρατήσει επαφές με την Τζόυς Ευείδη και τον Μάκη Δελαπόρτα, ο οποίος είχε ανεβάσει μια κοινή τους φωτογραφία στο προφίλ του στο Facebook πριν από αρκετά χρόνια, αλλά και πάλι η παρακάτω φωτογραφία είναι η πιο πρόσφατη φωτογραφία της «Ελένης» που μπορεί να βρει κανείς. 

Μάκης Δελαπόρτας - Τζόυς Ευείδη - Κλαίρη Κατσαντώνη
Μάκης Δελαπόρτας - Τζόυς Ευείδη - Κλαίρη Κατσαντώνη | @Makis Delaportas - Facebook

Νεφέλη Ορφανού

Αρχικά η Νεφέλη Ορφανού που υποδυόταν την «ξινή» Αμαλία, την αδερφή του φαρμακοποιού Χρήστου (ή αλλιώς φαρμακοτρίφτη, όπως τον έλεγε η Ειρήνη και η κυρία Σοφία) επρόκειτο να παίξει σε λίγα επεισόδια, αλλά ο ρόλος αγαπήθηκε και έτσι έγινε μόνιμη στη σειρά.

Η ηθοποιός είχε πορεία στο θέατρο ήδη από τη δεκαετία του '70, ενώ και μετά το τέλος του «Ρετιρέ» έπαιξε και σε άλλες κωμικές σειρές με ρόλους που πάντα έκανε αισθητή την παρουσία της και σκορπούσε γέλιο στο κοινό. 

Δημήτρης Καλλιβωκάς

Και ποιος δεν θυμάται τον πρώην σύζυγο της Κατερίνας, Μίλτο Παπάρα ή μάλλον Παπαρά, όπως ζητούσε πάντα ο ίδιος να τον αποκαλούν, ο οποίος πάντα ξέμενε από λεφτά ή έμπλεκε σε περιπέτειες στις οποίες φρόντιζε να μπλέξει και την Κατερίνα.

Τον ρόλο υποδύθηκε μοναδικά ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, ο οποίος έχει διαγράψει μια μακρά και ξεχωριστή πορεία σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση από τα τέλη της δεκαετίας του '50 μέχρι και το 2009. Τα τελευταία χρόνια κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις.

Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς με τη Ρίκα Διαλυνά
Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς με τη Ρίκα Διαλυνά | NDP

Οι ηθοποιοί του Ρετιρέ που έχουν «φύγει» από τη ζωή

Και αν κάποιοι από τους αγαπημένους πρωταγωνιστές του καστ λείπουν παραπάνω, είναι γιατί οι ηθοποιοί που τους υποδύθηκαν έχουν φύγει από τη ζωή.

Η Κούλα Αγαγιώτου που υποδυόταν τη «γιαγιά Σοφία», πέθανε το 2006 σε ηλικία 91 ετών, ενώ έναν χρόνο αργότερα πέθανε σε ηλικία 58 ετών η Βίκυ Βανίτα που υποδυόταν την «κυρία Ζαχαροπούλου».

Τον «φαρμακοποιό Χρήστο» τον ενσάρκωσε ο Νίκος Κούρος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018 σε ηλικία 90 ετών, ενώ η Μαρία Μαρτίκα που έπαιζε τη μαμά του Ιάσωνα, την «κυρία Θάλεια» πέθανε το 2018 σε ηλικία 86 ετών. 

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2014, είχε αφήσει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 81 ετών και η Δήμητρα Σερεμέτη, η οποία υποδύθηκε τη Χριστίνα, τη θεία της Ελένης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...