Μενού
rafale_protagonistes
Ο πιλότος, Γιάννης Σιάνος, βγαίνει από το Rafale | Alpha / Πρωταγωνιστές
  • Α-
  • Α+

Οι «Πρωταγωνιστές» πέρασαν 4 νύχτες με τις γυναίκες και τους άντρες του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Τι συμβαίνει, μόλις πέσει η νύχτα, στον ουρανό, στη θάλασσα και στη στεριά; Οι ακοίμητοι φρουροί αποκαλύπτονται στον Σταύρο Θεοδωράκη. Στην κάμερα της εκπομπής μιλούν ανάμεσα σε άλλους: Ο πιλότος του Rafale που σχίζει τον ουρανό τις νύχτες πάνω από το Αιγαίο και μια από τις δύο γυναίκες πιλότους F-16 που διαθέτει η χώρα.

Στο εσωτερικό ενός Rafale

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήγε μέχρι την αεροπορική βάση της Τανάγρας και εκεί συνάντησε τον Γιάννη Σιάνο ο οποίος σήμερα είναι πιλότος Rafale. «Ήταν μια ήσυχη βραδιά η αποψινή. Ακόμα και τις ήσυχες βραδιές, πάντως, εμείς πρέπει να εκπαιδευόμαστε όπως θα είναι στην πραγματικότητα. Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες, οι μέρες με πολύ καλό καιρό μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες» είπε αρχικά ο πιλότος Γιάννης Σιάνος και πρόσθεσε:

«Στο ιστορικό μου έχω αρκετά χρόνια στο ρόλο της αναχαίτισης οπότε έχουν βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση. Τα έχω ζήσει σχεδόν όλα εκεί πάνω. Οι στιγμές της εμπλοκής θέλουν σωστή διαχείριση. Διαχείριση και τις δικής σου κατάστασης, της ψυχοσωματικής, αλλά να ελέγξεις και το τι κάνει ο άλλος. Τι στιγμή που κοιτάς στο φτερό σου και κοιτάς τα όπλα, καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς μαζί σου τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού και το θεμιτό είναι να μπορείς να του προσφέρεις ασφάλεια για να μπορούν να ζουν ελεύθεροι. Πετάω 23 χρόνια. Τώρα είμαι 40 και πετάω από τα 18 μου. Πρώτα πέταξα και μετά έβγαλα δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου. Από μικρός κοιτούσα τον ουρανό και έβλεπα τα αεροπλάνα να πετάνε. Κάθε φορά που το αυτί μου έπιανε ήχο αεροπλάνου, πεταγόμουν έξω για να προλάβω να έχω μια εικόνα. Είμαι παντρεμένος, έχω οικογένεια, έχω δυο αγοράκια. Αν στο μέλλον θέλουν να γίνουν πιλότοι θα είναι τιμή μου και θα είναι πολύ συγκινητικό. Ήδη δείχνουν κάποιες τάσεις...». Στη συνέχεια ο έμπειρος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρθηκε στα Rafale. «Τώρα εκπαιδεύτηκα στα Rafale. Ένα καινούργιο αεροσκάφος. Ξανά νέος, από τη αρχή. Και αυτό είναι ένα όνειρο και δώρο ζωής για έναν αεροπόρο».

«Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου πτήση»

Η Νίκη Γκαραβέλη, μία από τις δύο γυναίκες πιλότους F-16 στην Ελλάδα μίλησε και αυτή στους «Πρωταγωνιστές» και στον Σταύρο Θεοδωράκη. «Τοποθετήθηκα στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκεί πήραμε την αρχική εκπαίδευση σε F-16 μέχρι τον Ιούνιο και από τον Αύγουστο, πλέον, ανήκω στην 341 Μοίρα. Το F-16 είναι μονοθέσιο και να πετάς με ένα τέτοιο αεροσκάφος είναι κάτι το μοναδικό» τόνισε αρχικά η πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Και ας ακούγεται χαζό, όταν ήμουν μικρή έπαιζα με αεροπλανάκια αντί για κούκλες. Από μικρή ηλικία το ήθελα και έβλεπα τους πιλότους και τους καμάρωνα. Ήθελα να γίνω και εγώ πιλότος σε πολεμικό αεροσκάφος. Είμαι 25 χρονών, σήμερα. Αυτή τη στιγμή είμαστε δυο γυναίκες που πετάνε μαχητικά. Υπάρχει μια στη Λάρισα και εγώ στο Βόλο. Υπάρχει μια ακόμα που εκπαιδεύεται στο ΣΜΕΤ για να γίνουμε τρεις. Σε ότι αφορά τους άνδρες χειριστές, δεν έχω παρατηρήσει κάποια αρνητική συμπεριφορά απέναντί μου. Υπάρχει ισότητα. Έχω γίνει αποδεκτή. Με βλέπουν σαν συνάδελφό τους. Χαίρομαι πάρα πολύ στην απογείωση αλλά όταν προσγειώνομαι είναι αυτή η ασφάλεια, η σιγουριά ότι έχω πιάσει έδαφος και έχει τελειώσει μια πτήση που έχουμε απολαύσει. Αξέχαστη η πρώτη μέρα που πέταξα. Ήταν 16 Μαΐου του 2017».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA