Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εποχή τους ήταν ένα πραγματικό φαινόμενο. Στην εποχή μας είναι ένας θρύλος. Οι Beatles, η μεγαλύτερη ποπ μπάντα του πλανήτη, δεν άφησε απλά το στίγμα της στη μουσική. Έγραψε τη δική της ιστορία στο μουσικό στερέωμα και δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή. 

Ούτε, όμως, τα θρυλικά «Σκαθάρια» ξέφυγαν από τη φθορά του χρόνου. Ίντριγκες, διαφορές, και πισώπλατα μαχαιρώματα έφεραν το διαζύγιο που συγκλόνισε τον κόσμο της μουσικής και το οποίο υπογράφηκε και επίσημα μια ημέρα σαν τη σημερινή.

Πώς φτάσαμε στο πολύκροτο διαζύγιο

Η 30η Δεκεμβρίου είναι μια σημαδιακή, με την κακή έννοια, ημέρα για τους Beatles. Στις 30 Δεκεμβρίου 1970 ο Πολ Μακάρτνεϊ με αγωγή του ζητά τη διάλυση των «Σκαθαριών»! Η είδηση πέφτει σαν βόμβα αφού ο Πολ, ο Τζον, ο Ρίνγκο και ο Τζορτζ, η θρυλική τετράδα από το Λίβερπουλ, όταν εμανίζονταν δημόσια έδειχναν να είναι ενωμένοι και να χαίρονται την συνύπαρξη τους στη σκηνή. Φρόντιζαν, μάλιστα, να διασκεδάζουν τις όποιες ανησυχίες υπήρχαν στους αμέτρητους φανατικούς οπαδούς τους, με συνεχείς δηλώσεις τους που έδειχναν ακριβώς το αντίθετο.

Στο εσωτερικό του συγκροτήματος, ωστόσο, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Καλλιτεχνικοί λόγοι, προσωπικές στρατηγικές, γυναικείοι δάκτυλοι και επιχειρηματικές διαφορές, είχαν αλλοιώσει τη μεταξύ τους χημεία, που γέννησε τραγούδια – αριστουργήματα.

Ο Πολ Μακάρτνεϊ κατέθεσε την αγωγή αλλά όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε το περασμένο Φθινόπωρο, ο Τζον Λένον ήταν εκείνος που αναζήτησε πρώτος την «πόρτα της εξόδου» από το συγκρότημα. «Δεν προκάλεσα εγώ τη διάλυση. Ο Τζόνι μας το έκανε» είπε ο Μακάρτνεϊ και πρόσθεσε: «Abbey Road, Let It Be… δεν τα πηγαίναμε και άσχημα. Αυτό ήταν το συγκρότημά μου, η ζωή μου, γι’ αυτό και ήθελα να συνεχίσει. Θα μπορούσε να γίνει αυτό. Το πραγματικό ζήτημα ήταν ότι ο Τζον έφτιαχνε μια καινούργια ζωή με την Γιόκο. Ο Τζον ήθελε πάντα να ελευθερωθεί από την κοινωνία επειδή, ξέρετε, τον μεγάλωσε η θεία του Μίμι, που τον καταπίεζε αρκετά, έτσι είχε πάντα τάσεις απόδρασης. Δεν είμαι εγώ αυτός που προκάλεσε τη διάλυση. Όχι, όχι, όχι. Ο Τζον μπήκε μια μέρα σε ένα δωμάτιο και είπε ''Φεύγω από τους Beatles''. Είναι αυτό αιτία διάλυσης συγκροτήματος ή όχι; 'Ηθελε να πηγαίνει και να ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι στο Άμστερνταμ για μια εβδομάδα για την ειρήνη. Και δεν μπορούσες να φέρεις αντίρρηση σε κάτι τέτοιο».

Στις 30 Δεκεμβρίου 1974, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την αγωγή που είχε καταθέσει ο Πολ Μακάρτνεϊ αγγλικό δικαστήριο αποφασίζει να επισημοποιήσει το διαζύγιο. Οι όποιες προσπάθειες επανασύδεσεις του συγκροτήματος, χάθηκαν οριστικά στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 όταν ο σπουδαίος Τζον Λένον έπεφτε νεκρός απο τις σφαίρες του Μαρκ Τσάπμαν.

Τι λέει σήμερα ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ για τον Τζον Λένον

Τον περασμένο Νοέμβριο έγινε γνωστό πως στο νέο βιβλίο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ «Lyrics: 1956 to the Present» που δημοσίευσε το περιοδικό People περιλαμβάνονται άγνωστες πτυχές της δύσκολης, όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, σχέσης του με τον Τζον Λένον κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τη διάλυση του συγκροτήματος.

«Ο Τζον Λένον έγινε μοχθηρός. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί. Ίσως επειδή μεγαλώσαμε στη Λίβερπουλ, όπου ήταν πάντα καλό να δίνεις την πρώτη γροθιά σε έναν καυγά» γράφει ο ΜακΚάρτνεϊ και προσθέτει «Ο Τζον εκτόξευε πυραύλους εναντίον μου με τα τραγούδια του και ένα ή δύο από αυτά ήταν πολύ σκληρά. Δεν ξέρω τι ήλπιζε να κερδίσει, εκτός από το να με γρονθοκοπήσει στο πρόσωπο. Το όλο πράγμα με ενόχλησε πραγματικά».

Τέλος ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ θυμάται: «Ο Τζον έλεγε πράγματα όπως: "Δεν πιστεύω στους Beatles, δεν πιστεύω στον Ιησού, δεν πιστεύω στον Θεό". Αυτά ήταν καρφιά που πλήγωναν και εγώ ήμουν το άτομο στο οποίο στρέφονταν και το οποίο πονούσαν» αναφέρει το πρώην μέλος του θρυλικού συγκροτήματος της ροκ και σημειώνει ότι αναρωτιόταν αν ο Τζον Λένον ήταν εκνευρισμένος ή ζήλευε και 50 χρόνια μετά, ακόμα αναρωτιέται πώς πρέπει να ένιωθε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA