Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η Ronela Hajrati, η εκπρόσωπος της Αλβανίας στη Eurovision 2022, να μην κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Σαββάτου (14/5), ωστόσο έγινε πρώτο θέμα σε πολλά μέσα, εξαιτίας του «αετού» που σχημάτισε με τα χέρια της στο φινάλε του κομματιού της. Φυσικά, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι αντίστοιχο στη σκηνή του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού. 

Διαβάστε ακόμη: Eurovision 2022: Η τραγουδίστρια της Αλβανίας σχημάτισε τον αετό πάνω στη σκηνή

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που η περιοχή της Αλβανίας ήταν υπό οθωμανική διοίκηση, ο δικέφαλος αετός δεν ήταν επιθετικό ή βίαιο σύμβολο. Η συγκεκριμένη χειρονομία συμβολίζει την σημαία της χώρας, καθώς τη θεωρούν ως την «γη των αετών». Για τους Αλβανούς του εξωτερικού, οι οποίοι κινδυνεύουν με το να αποκοπούν από την πολιτισμική τους παράδοση, ο «αετός» έχει μείνει ως το μόνο ανιχνεύσιμο σύμβολο που τους δένει με την κουλτούρα τους. Για μια μειοψηφία Αλβανών θεωρείται ότι συμβολίζει τη Μεγάλη Αλβανία, μια εθνικιστική ιδεολογία.

Γιατί, όμως, βλέπουμε συνεχώς τον αλβανικό αετό στη Eurovision; Μια καλή απάντηση είναι πως ο θεσμός αποτελεί ένα τόπο συνάντησης πολλών διαφορετικών κρατών. Κάθε χώρα φέρνει στη σκηνή της διοργάνωσης και κάτι από αυτή. Άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο. Η Αλβανία αποτελεί μία από τις χώρες που παραδοσιακά επιλέγει να προωθήσει την κουλτούρα της μέσα από το τραγούδι ή τη σκηνική της παρουσία.

Έχουμε δει άλλωστε να στέλνει ακόμη και τραγούδι με τίτλο «Identitet» (2006) στη Eurovision ή συμμετοχές με στίχους στα αλβανικά. Όσον αφορά τους τραγουδιστές τώρα με καταγωγή από την Αλβανία, είτε την εκπροσωπούν στη διοργάνωση είτε έχουν πάει για λογαριασμό άλλης χώρας, πολλοί συνηθίζουν να σχηματίζουν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό.

Είχαμε δει τα τελευταία χρόνια να το κάνει η Ελένη Φουρέιρα μαζί με τον Eugent Bushpepa το 2018, αλλά και τον Ermal Meta που εκπροσώπησε την Ιταλία την ίδια χρονιά. Όπως είχε εξηγήσει μάλιστα τότε η Φουρέιρα, «h μουσική είναι για να ενώνει και όχι για να χωρίζει τους λαούς κι εγώ γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ και ουδεμία σχέση έχω με όλα αυτά τα ζητήματα εθνικισμού που κάποιοι μου χρεώνουν. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Πάμε τώρα δυνατά να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

https://www.instagram.com/p/BiQU5VvAfjg/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πριν από ένα χρόνο στη Eurovision του 2021 ήταν η σειρά της Anxhela Peristeri, που εκπροσώπησε την Αλβανία να σχηματίσει τον αετό, ενώ φέτος είδαμε την Ronela Hajrati να το κάνει στο φινάλε της παρουσίας της στη σκηνή του Τορίνο.

Μάλιστα, η Hersi Matmuja, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα της το 2014 στη Eurovision αποφάσισε να συμπεριλάβει στην εμφάνισή της ένα πλάνο με την πλάτη της, προκειμένου να φανεί ο αετός, που είχε «χτυπήσει» τατουάζ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA