Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν αργά το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου του 2020 όταν γίνεται γνωστή η είδηση πως ένα ελικόπτερο κατέπεσε στην περιοχή Καλαμπάσα στην Καλιφόρνια. Εκείνη την ώρα κανείς δεν ήξερες ποιος επέβαινε σε αυτό το ελικόπτερο. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ αρχίζουν οι πρώτοι ψίθυροι αλλά κανείς δεν θέλει να το πιστέψει. Περίπου στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο παγκόσμιος αθλητισμός σοκάρεται. Η είδηση επιβεβαιώνεται. Και οι εννιά επιβαίνοντες του ελικοπτέρου είναι νεκροί. Ανάμεσά τους ο Κόμπι Μπράιαντ και η 13χρονη κόρη του Τζιάνα.

Ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που ανέδειξε ποτέ το NBA, ο αθλητής που σε μια εποχή που όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποφάσισε να υπηρετήσει μόνο μια ομάδα. Την ομάδα της καρδιάς του. Τους Λος Άντζελες Λέικερς. Ο Κόμπι Μπράιαντ έφυγε, μια ημέρα σαν σήμερα, σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Η πορεία προς την κορυφή

Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε μια, σχεδόν διαγεγραμμένη πορεία. Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1978 στην Φιλαδέλφεια και ο πατέρας του, Τζο Μπράιαντ, ήταν μπασκετμπολίστας στο NBA. Έπαιξε εκεί για οκτώ χρόνια πριν φύγει, μαζί με την οικογένειά του, για να παίξει στην Ιταλία άλλα τόσα. Ο μικρός Κόμπι έμαθε μπάσκετ στην Ιταλία με δάσκαλο τον πατέρα του. Αυτός του έμαθε όλα τα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας.

Όταν η οικογένεια επέστρεψε στις ΗΠΑ ο Κόμπι άρχισε να παίζει μπάσκετ στο σχολείο του και αμέσως ξεχώρισε για την τρομερή έφεση που είχε στο σκοράρισμα. Ένα προμήνυμα για το τι θα ακολουθούσε ήταν το γεγονός πως στην τελευταία του χρονιά στο σχολείο αναδείχθηκε καλύτερος παίχτης στις ΗΠΑ! Τα κολέγια «σφάζονταν» στα πόδια του για το ποιο θα τον πρωτοπάρει. Εκείνος, όμως, επέλεξε να κάνει το τεράστιο άλμα και να πάει αμέσως στο NBA.

Στα ντραφτ του 1996 επελέγη από τους Σάρλοτ Χόρνετς, αλλά ανταλλάχτηκε με τον σέρβο σέντερ Βλάντε Ντίβατς και εντάχθηκε στους Λέικερς. Η ομάδα του Λος Άντζελες τον είχε δοκιμάσει νωρίτερα και πίστευε ότι θα ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του Μάτζικ Τζόνσον. Και δεν είχε καθόλου άδικο.

Ο «Μπλακ Μάμπα», όπως άρεσε να τον φωνάζουν (από τον όνομα ενός δηλητηριώδους φιδιού με αστραπιαίες κινήσεις) στη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα επελέγη για το Ολ Σταρ Γκέιμ, όντας ο νεότερος αθλητής που πετύχαινε αυτό το κατόρθωμα.

Η διετία 2008-2010 ήταν αυτή που απογείωσε το μύθο του Κόμπι Μπράιαντ. Ο Κόμπι Μπράιαντ ολοκλήρωσε την καριέρα του ως τρίτος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA με 33.643 πόντους. Ο μέσος όρος των 25 πόντων ανά αγώνα τον φέρνει στη 12η θέση όλων των εποχών, ενώ είναι επίσης 8ος σε συνολικά λεπτά συμμετοχής, 15ος σε αγώνες, 3ος σε προσπάθειες εντός παιδιάς και 7ος σε εύστοχα σουτ, 3ος σε εύστοχες βολές και 5ος σε προσπάθειες και 17ος σε κλεψίματα.

Οδήγησε τους Λέικερς στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων του ΝΒΑ (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), ένα λιγότερο από το ίνδαλμα του, τον μυθικό Μάικλ Τζόρνταν. Στέφθηκε επίσης δύο φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, το 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο.

Ένας πρόωρος θάνατος που σόκαρε τους πάντες

Περίπου στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) της 26ης Ιανουαρίου 2020 ο Κόμπι Μπράιαντ έχει επιβιβαστεί στο ελικόπτερο έχοντας δίπλα του την 13χρονη κόρη του Τζιάνα. Λίγα λεπτά αργότερα θα ξεκινούσε γι' αυτό που αποδείχτηκε η τελευταία πτήση της ζωής του.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε αυτός και άλλα οχτώ άτομα σηκώθηκε στον αέρα για μια σύντομη πτήση, μέχρι το Μπέρμπανκς της Καλιφόρνια. Ο καιρός δεν ήταν καλός, αφού υπήρχε πυκνή ομίχλη και ο έμπειρος πιλότος, βασίστηκε περισσότερο στο ένστικτό του και λιγότερο στα όργανα. Η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη και μετά από δεκαπέντε λεπτά συνεχόμενων κύκλων, το ελικόπτερο προσέκρουσε σε έναν λόφο με μια εκκωφαντική έκρηξη. Συντρίμμια και άνθρωποι έγιναν ένα πριν πέσει μια εκκωφαντική σιωπή, αυτή που ακολουθεί συνήθως μια εναέρια τραγωδία και λίγες ώρες μετά ο κόσμος πάγωσε στο άκουσμα της είδησης.

Ο Μπλακ Μάμπα είχε φύγει για έναν άλλο μπασκετικό γαλαξία.

Η συγκλονιστική επιστολή του Κόμπι

Στις 13 Απριλίου 2016, είπε το μεγάλο αντίο, επιτυγχάνοντας 60 πόντους στη συνάντηση των Λέικερς με τους Γιούτα Τζαζ. Πέντε χρόνια πριν από την ημέρα που σταμάτησε ο χρόνος, εκείνο το καταραμένο πρωινό, είχε εκφράσει τα συναισθήματά του για το μπάσκετ σε μια συγκλονιστική δημόσια επιστολή.

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που φόρεσα τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό. Σε ερωτεύτηκα. Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Το μυαλό και το κορμί μου, το πνεύμα και την ψυχή μου. Ήμουν ένα εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα. Δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει τρέχοντας από αυτό. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε παρκέ για να κυνηγήσω κάθε μπαλιά. Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου προσέφερες πολλά περισσότερα. Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι μόνο επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά κι επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με άφησες να νιώσω.

Έδωσες σε ένα εξάχρονο παιδί το Laker Dream και για πάντα θα σε αγαπώ. Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο αρρωστημένα για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου θα το διαχειριστεί, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.

Και είμαι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απόμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όσα είχαμε. Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις γυρισμένες κάλτσες, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5... 4... 3... 2... 1

Πάντα θα σε αγαπώ,

Kobe».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA