Μενού
  • Α-
  • Α+

Οσο κι αν πολλοί στις αρχές τις σεζόν το ψέλλιζαν ως προοπτική, η αλήθεια είναι πως η παρουσία στο Final Four δεν ήταν στους αντικειμενικούς στόχους του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» στην αρχή της διαδρομής έχτιζαν βήμα βήμα την επόμενη πρόκλησή τους και τώρα επτά μήνες μετά το πρώτο τζάμπολ της Ευρωλίγκας γράφουν μία ακόμη σελίδα στην πλούσια ευρωπαϊκή τους ιστορία. Η σειρά με τη Μονακό δεν έδωσε μόνο την πρόκριση για το μεγάλο ραντεβού του Βελιγραδίου σε δύο εβδομάδες από τώρα, αλλά επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο το μέταλλο που έχει ο φετινός Ολυμπιακός και τις δυνατότητες που κρύβει αυτή η ομάδα που άρχισε να δημιουργείται -εν μέσω... αποτυχιών- από πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλος Ολυμπιακός, πέρασε τη Μονακό και προκρίθηκε στο Final Four της Euroleague

Τα πλέι οφ ολοκληρώθηκαν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι περισσότεροι παίκτες του πανηγυρίζουν μία ακόμη πρόκριση σε F4 όμως πλέον όλα αλλάζουν. Οι δύο αγώνες που θα κρίνουν τον νέο πρωταθλητή Ευρώπης είναι εντελώς διαφορετικοί από όλους τους προηγούμενους, αλλά εδώ που τα λέμε αν αυτό δεν το γνωρίζουν ο Σλούκας, ο Πρίντεζης ή ο Παπανικολάου και ο Μπαρτζώκας, τότε ποιος το ξέρει; Σίγουρα ο τίτλος του άρθρου είναι λίγο... ιντριγκαδόρικος, ωστόσο δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά και πιστεύουμε πως οι «ερυθρόλευκοι» πάνε στην «Stark Arena» για να σαρώσουν τα πάντα, όμως αν το σκεφτούμε λίγο πιο ψύχραιμα, τότε θα βρούμε σίγουρα πέντε τουλάχιστον λόγους που ο Ολυμπιακός θα μπορεί να πανηγυρίσει στις 21 Μαΐου το τέταρτο Ευρωπαϊκό του.

Δεδομένα, άλλους τόσους και περισσότερους λόγους έχουν η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές και τα δύο κορυφαία ισπανικά κλαμπ η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ. Αλλά αυτούς ας τους αναζητήσουν οι Τούρκοι και οι Ισπανοί, αλλά και εκείνοι που θα κληθούν να τους αντιμετωπίσουν. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό που κάνει τον Ολυμπιακό να ξεχωρίζει για τα παιχνίδια στις 19 και 21 Μαΐου.

1. Εμπειρία

Ο Ολυμπιακός έχει να γράψε παρουσία σε F4 από το 2017. Μεσολάβησαν κακές χρονιές, αλλά... Ο Κώστας Σλούκας θα συμμετάσχει για ένατη φορά σε Final Four, o Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Παπανικολάου για έκτη. Παρόντες και οι τρεις στις back to back κατακτήσεις πριν από μία τριετία, αλλά και με ενδιάμεσες επιτυχίες είτε με τα ερυθρόλευκα είτε με άλλες φανέλες. Επίσης, Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πάει για τρίτη φορά έχοντας ήδη στη συλλογή του ένα τρόπαιο. Από τους υπόλοιπους παίκτες, ο Τόμας Γουόκαπ έχει συμμετάσχει ήδη μία φορά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα είναι πρωτάρηδες. Μπορεί κάποιος να πει πως όταν έχεις μόλις 4/15 παίκτες που έχουν εικόνα από Final-4 δεν μπορείς να μιλάς για εμπειρία. Κι όμως όταν τα βαρόμετρά σου είναι «μπαρουτοκαπνισμένα», μπορείς. 

2. Αουτσάιντερ

Η Εφές είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης που πάει για να κάνει το back to back -όπως είπε ο Αταμάν-, η Ρεάλ είναι ίσως η πιο σταθερή ομάδα της διοργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια και η Μπαρτσελόνα έχει τον αέρα της πιο ακριβής ομάδας. Και κάπου εκεί έρχεται και ο Ολυμπιακός. Δίχως να έχουμε δει τις αποδόσεις στις στοιχηματικές εταιρίες, είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός αρχίζει το «100άρι» του Final-4 όντας ένα βήμα πίσω. Και αυτό είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα. Σίγουρα κανείς από τους Αταμάν, Λάσο και Γιασικεβίτσιους θα υποτιμήσει ποτέ τους «ερυθρόλευκους», όμως το γεγονός πως ουσιαστικά έχει πετύχει και πάει για να τρυπήσει το ταβάνι που (νομίζει) πως έχει η ομάδα, αυτομάτως της αφαιρεί ένα μέρος του άγχους.

3. Τρόπος παιχνιδιού

Η σειρά με τη Μονακό επιβεβαίωσε πως ο φετινός Ολυμπιακός είναι χαμαιλέοντας. Μπορεί να προσαρμοστεί σε παιχνίδια που θα πάνε στους 60 πόντους, μπορεί όμως να νικήσει και ομάδες που θα βάλουν 90. Παρότι η δύναμη των Πειραιωτών είναι θεωρητικά η άμυνά τους που φέτος έχει δώσει πολλά παιχνίδια, παραμένουν μία επιθετικά ταλαντούχα ομάδα που όταν επιβάλλει τον ρυθμό της μπορεί να φτάσει ψηλά το σκορ. Αρκεί φυσικά να «συνδεθούν» με το καλάθι παίκτες κλειδιά σε αυτό το κομμάτι όπως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ή ο Σάσα Βεζένκοφ.

4. Ετοιμότητα

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τυπικά τις λιγότερες ημέρες να προετοιμαστούν για τα παιχνίδια στο Βελιγράδι, όμως το γεγονός πως παραμένουν σε υψηλούς παλμούς για μεγαλύτερο διάστημα μόνο καλό τους κάνει. Η ομάδα βρίσκει ρυθμό και μπορεί να τον διατηρήσει μόνο με παιχνίδια και ιδιαίτερα με δυνατούς αντιπάλους. Οι ομάδες αυτού του επιπέδου προετοιμάζονται ώστε να είναι έτοιμες και γεμάτες από τον Απρίλιο και μετά. Μεγάλα κενά στις υποχρεώσεις τους δεν τους κάνουν καλό. Στο πρωτάθλημα έχει να αντιμετωπίσει μέχρι το Final-4 δύο εύκολους αντιπάλους (Ιωνικό και Απόλλωνα) αλλά είναι σημαντικό που έχει διαδοχικά παιχνίδια. Οι Ισπανοί έχουν από τρία παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ η Εφές μόλις ένα.

5. Κόσμος

Για το τέλος αφήσαμε ίσως το «κρυφό όπλο» του Ολυμπιακού. Χιλιάδες φιλάθλων της ομάδας αναμένεται να ταξιδέψουν στο Βελιγράδι, σε ένα ταξίδι που μπορεί να γίνει εύκολα και οδικώς (όπως και από την Κωνσταντινούπολη), όμως πέρα από τους εκδρομείς, οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να έχουν και... ντόπια υποστήριξη. Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα είναι δεδομένο πως θα ενισχύσουν τους Πειραιώτες που θα μπορούν να αισθάνονται (σε σχέση με τους υπόλοιπους) πως παίζουν «εντός έδρας». Οι οπαδοί του Ολυμπιακού μπορούν να δηmιουργήσουν ατμόσφαιρα που κακά τα ψέματα δεν έχουν τη δυνατότητα εκείνοι της Εφές (λόγω μεγέθους κλαμπ) και δύσκολα θα το κάνουν οι Ισπανοί.

Euroleague Final-4: Το πρόγραμμα

Πέμπτη 19 Μαΐου

  • 19:00 Ολυμπιακός - Εφές
  • 22:00 Μπαρτσελόνα - Ρεάλ

Σάββατο 21 Μαΐου

  • 16:00 Μικρός τελικός
  • 19:00 Τελικός
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA