Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρασκευή Βονάτσου - Ελένη Ζώη - Τήλα 

Οι φιλοζωικές οργανώσεις αποτιμούν ως θετική εξέλιξη τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς, στο υπουργείο Εσωτερικών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που ήταν έως σήμερα. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι προβληματισμοί για επιμέρους σημεία, όπως η ρύθμιση που προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης θα έχει άδεια για μία αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου. Κύρια εστία ανησυχίας είναι το αν θα τηρείται αυτό ή αν θα γίνεται κατάχρηση και θα συνεχιστούν οι ανεξέλεγκτες γέννες και η διαιώνιση των αδέσποτων. 

Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει γνωστοί δέκα βασικοί άξονες του νομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών είναι η αναπαραγωγή με κανόνες, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιά ς όπως και Εθνικής Γραμμής Καταγγελιών για κακοποιήσεις και θέσπιση προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αδέσποτων από τους Δήμους.

Νατάσα Μπομπολάκη: Ικανοποιείται μια σειρά αιτημάτων

Image removed.Η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Ως μια αρχή για τον περιορισμό των εκατομμυρίων αδεσπότων θεωρεί τις νέες ρυθμίσεις, η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη. Κληθείσα να σχολιάσει το πλαίσιο του νομοσχεδίου, η κυρία Μπομπολάκη δήλωσε στο Reader. «Η φιλοζωική κοινότητα, σε συντριπτικό βαθμό, συμφωνεί, γιατί ικανοποιείται μια σειρά αιτημάτων τα οποία ήταν σε εκκρεμότητα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εφόσον ικανοποιηθούν, θα αρχίσει να περιορίζεται το θλιβερό φαινόμενο των εκατομμυρίων αδέσποτων». «Αυτη τη στιγμή, για να καταλάβετε, σε όλη τη χώρα υπάρχουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες και περίπου 1 εκατ. αδέσποτοι σκύλοι» πρόσθεσε.

Image removed.

«Το ότι η αρμοδιότητα μεταφέρεται στο υπουργείο Εσωτερικών είναι μια καλή εξέλιξη, εφόσον ο νομοθέτης αναθέτει την ευθύνη στους δήμους. Εμείς ως φιλοζωικές κάναμε παράπονα στο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δήλωνε αναρμόδιο για τους δήμους» είπε επίσης στο Reader.gr.

«Σημαντικό βήμα το να μην πωλούν ζώα τα pets shops» 

Στα θετικά που εντοπίζει η κυρία Μπομπολάκη είναι ο καθορισμός εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα μπορεί να γίνεται δωρεάν η στείρωση του κατοικιδίου και το ότι φαίνεται μια προσπάθεια περιορισμού των παράνομων εκτροφέων. Σημαντικό βήμα θεωρεί επίσης την απαγόρευση πώλησης ζώων συντροφιάς από τα pet shops. To σημείο που προβληματίζει την Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας είναι το αν θα τηρηθεί ο έλεγχος των γεννήσεων.

«Θωρώ ότι πλέον οι Αρχές έχουν καταλάβει ότι τα αδέσποτα δημιουργούνται από όσους έχουν ζώα συντροφιάς, αυτό αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο, ωστόσο αφήνει και δύο παράθυρα για μη υποχρεωτική στείρωση. Το πρώτο είναι ότι αν επιτρέπεται το κατοικίδιο να γεννήσει μια φορά, πώς θα ελεγχθεί αυτό, ότι δηλαδή θα είναι μόνο μία; Και το άλλο είναι ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για όλους τους ιδιώτες που έχουν πέραν του ενός ζώου, για παράδειγμα τους κυνηγούς, τους βοσκούς» ανέφερε. Όσον αφορά στις αντιδράσεις, η κυρία Μπομπολάκη σχολίασε ότι δεν αφορούν στην προστασία των ζώων, αλλά σε οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα. «Εκτίθενται όλοι αυτοί που ποτέ δεν έβγαλαν μια ανακοίνωση για τα αδέσποτα και τώρα αντιδρούν» πρόσθεσε.

Έμυ Παπαγιανοπούλου: Το ζήτημα είναι να μην υπάρξουν «παραθυράκια»

«Πολλά υποσχόμενο» χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η εθελόντρια για 21 χρόνια στη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (ΖΕΗ), Έμυ Παπαγιανοπούλου, σχολιάζοντας, ωστόσο, πως «πρέπει να το δούμε πάρα πολύ προσεκτικά» όταν βγει σε Δημόσια Διαβούλευση. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν «καλά και κακά» λέει η κυρία Παπαγιανοπούλου στο Reader και συμπληρώνει: «το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν “παραθυράκια”, όπως λόγου χάρη το θέμα της στείρωσης και των υποχρεωτικών καταφυγίων».

Στείρωση: Ναι μεν, αλλά...

«Θετική» χαρακτηρίζει τη στείρωση των κατοικιδίων η κυρία Παπαγιανοπούλου, εκφράζοντας την ένστασή της στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία, ο ιδιοκτήτης θα έχει άδεια για μία αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου και θα δηλώνει τους αναδόχους των κουταβιών, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

Image removed.

«Οι κυνηγοί θα βρουν τα “παραθυράκια” και θα συνεχίσουν αυτό που κάνουν. Για παράδειγμα, σε μία γέννα ένας κυνηγός θα δηλώνει πως πέντε φίλοι του θα πάρουν τα κουτάβια και μόλις γεννηθούν, ξαφνικά δεν θα μπορούν. Και πού ξέρουμε πως θα γεννήσει πέντε και όχι δέκα σκυλάκια;», λέει στο Reader η κυρία Παπαγιανοπούλου. «Να στειρώνονται υποχρεωτικά όλα τα κατοικίδια. Για μένα πρέπει να απαγορευτούν οι γέννες, με πολύ μεγάλα πρόστιμα. Δηλαδή έβαλες το σκυλί σου και ζευγάρωσε; 1.000 ευρώ πρόστιμο!», προτείνει.

«Δεν μπορείς να “μαντρώσεις” ένα εκατομμύριο σκυλιά σε καταφύγια»

Σύμφωνα με την κυρία Παπαγιανοπούλου, «δεν μπορείς να “μαντρώσεις” ένα εκατομμύριο σκυλιά» στην Ελλάδα καθώς το «ζήτημα είναι να καταπολεμήσεις την πηγή του προβλήματος», θεσπίζοντας την υποχρεωτική στείρωση για όλα τα ζώα συντροφιάς. Επιχειρηματολογώντας γιατί είναι κατά των καταφυγίων, η κυρία Παπαγιανοπούλου φέρνει ως παράδειγμα την Ολλανδία, όπου «τα καταφύγια είναι μικρά, με 50-100 σκυλιά. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα μόνο στα χωριά του νομού Κιλκίς, το σωματείο ταΐζει 400 αδέσποτα. Πώς θα “μαντρωθούν” 400 αδέσποτα σε καταφύγια; Δεν μπορείς να προσφέρεις ευημερία σε τόσα πολλά σκυλιά κλεισμένα σε καταφύγια, είναι ανέφικτο!».

Image removed.

«Όσα καταφύγια και να κάνουμε, όσες ασφαλιστικές δικλίδες και να έχουμε, αν δεν σταματήσει η “πηγή” των αδέσποτων, πάλι θα κάνουμε μια “τρύπα στο νερό”. Και η “πηγή” των αδέσποτων είναι οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί», υποστηρίζει η εθελόντρια της ΖΕΗ. «Το 60-70% των σκυλιών που μαζεύουμε κάθε χρόνο στο καταφύγιο, είναι κυνηγόσκυλα. Είτε ανεβαίνουν πάνω στον Υμηττό, τα δένουν σε δέντρα για να πεθάνουν από πείνα και δίψα, και ακούμε τα ουρλιαχτά τους και ανεβαίνουμε για να τα λύσουμε, είτε τα αφήνουν στο βουνό και κατεβαίνουν τα ζώα, και τα μαζεύουμε εμείς σε πολύ κακή κατάσταση. Σε όποιο καταφύγιο και να πάτε, είναι κυνηγόσκυλα και τσομπανόσκυλα», αναφέρει.

Image removed.

Θετική η συμμετοχή των Δήμων 

Με το νέο νομοσχέδιο, η κυρία Παπαγιανοπούλου ελπίζει πως οι Δήμοι θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν: «πλέον θα υπάρχουν όργανα της τάξης να τους ελέγχους και αυτό είναι καλό. Πρέπει επίσης να υπάρχει πρόστιμο για όσους Δήμους δεν τρέχουν το Πρόγραμμα Προστασίας Ζώων». Ταυτόχρονα αναφέρει πως είναι επιτακτική ανάγκη «πάντα και υποχρεωτικά να υπάρχει συνεργασία του εκάστοτε Δήμου με το Φιλοζωικό Σωματείο της περιοχής». Σύμφωνα με την κυρία Παπαγιανοπούλου, υπάρχουν Δήμοι που δεν συμμετέχουν στη διαχείριση των αδέσποτων «διότι δεν υπάρχει τιμωρία». «Μπορεί μεν ο νόμος 4039 να καθιστούσε τους Δήμους υπόχρεους, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν έλεγχοι τον γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια», συμπληρώνει.

Τα δέκα σημεία του σχεδίου νόμου

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.Μεταξύ άλλων προβλέπει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, ηλεκτρονικό βιβλιάριο για τα ζώα συντροφιάς και διεύρυνση του καταλόγου των πράξεων που εμπίπτουν ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης.

Τι είναι το «Πρόγραμμα Άργος» 

Image removed.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναπτύσσεται σε 10 άξονες:

1. Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης). 

2. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. 

3. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. 

4. Αναπαραγωγή με κανόνες: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή, κ.α.

5. Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις. 

6. Πρόγραμμα «Άργος» - πόροι και υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. 

7. Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, όπως μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.

8. Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων. 

9. Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες. 

10. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Τι είχε συμβεί το 2018;

Η προηγούμενη απόπειρα διαχείρισης του μεγάλου ζητήματος με τα αδέσποτα, είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, κατέληξε ωστόσο σε ναυάγιο, καθώς το νομοσχέδιο του τότε αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Μάλιστα είχε στραφεί εναντίον του και το κόμμα απο το οποίο προερχόταν, οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το σχέδιο νόμου είχε δεχτεί πυρά από τις φιλοζωικές οργανώσεις που μιλούσαν για «εγκληματικό νόμο για τα ζώα». Τελικά, στις 27 Μαρτίου του 2018, αποσύρθηκε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA