Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση με τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κάθε επαγγελματία ως επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά και η απόφαση για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται «βροχή πληρωμών» για δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Για τον πέμπτο κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις - αριθμός που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο - ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερος από τις 400.000 που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατανομή θα γίνει βάσει κριτηρίων, που θα αφορούν τον αριθμό των εργαζόμενων, τον τζίρο και τα ελάχιστα ποσά στήριξης. Παράλληλα, θα συνεκτιμηθούν και άλλα δεδομένα, αν και είνα βέβαιο πως οι επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, θα πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο στον κύκλο αυτό.

Στόχος του υπουργείου είναι έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου όλοι οι δικαιούχοι να έχουν λάβει 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

Επίδομα θέρμανσης 

Συνολικά 692.879 δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα θέρμνασης, ύψους από 80 έως 650 ευρώ ο καθένας, με τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων να ξεκινούν άμεσα.

Σημειώνεται πως το 50% περίπου του επιδόματος θέρμανσης θα χορηγηθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μέχρι τα τέλη του μηνός, ενώ με το νέο σύστημα επιδότησης το ύψος του επιδόματος θα καθοριστεί με βάση τις ανάγκες θέρμανσης ανά οικισμό.

Με το ποσό βάσης στην περιοχή των 250 έως 300 ευρώ, βέβαια, οι περισσότεροι καταναλωτές - με εξαίρεση όσους κατοικούν στις βόρειες και ορεινές περιοχές - θα εισπράξουν λιγότερα από 150 - 200 ευρώ την φετινή χρονιά.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, θα επιδοτηθεί και η αγορά φυσικού αερίου και υγραερίου, ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα καλυφθεί και η αγορά καυσόξυλων και πέλετ.

Συνολικά, το ποσό που θα διατεθεί για το επίδομα από τον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Κουρεμένα ενοίκια

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ο νέος κύκλος πληρωμών των ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν «κουρεμένα ενοίκια», καθώς εντοπίστηκαν 60.000 περιπτώσεις όπου δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης Νοεμβρίου, καθώς δεν δηλώθηκε τραπεζικός λογαριασμός (IBAN) ή υπήρξαν λάθη στις δηλώσεις Covid.

Σημειώνεται ότι με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, οι πληρωμές γίνονται μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ο ωφελούμενος εμφανίζεται ως ο κύριος δικαιούχος.

H ΑΑΔΕ επεξεργάζεται τις δηλώσεις Covid μετά τις διορθώσεις και τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει προκειμένου να διενεργηθούν οι πληρωμές των δικαιούχων, με τον δεύτερο κύκλο πληρωμής να είναι και ο τελικός.

Δώρο Χριστουγέννων

Τέλος της εβδομάδας, παράλληλα, αναμένονονται και ανακοινώσιες για το υπόλοιπο του δώρου Χριστουγέννων, που πρέπει να καταβάλλει το κράτος σε όσους παρέμειναν σε αναστολή και τον Δεκέμβριο.

Οι δικαιούχοι θα βρουν στους λογαριασμούς τους ποσά της τάξεως των 70 έως 80 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

Ε9: Τα 10 βήματα για να δηλώσετε τις αλλαγές στα ακίνητά σας

Έως 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα λάβουν την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.