Μενού
  • Α-
  • Α+

Mιλώντας χθες το βράδυ στο Action24, o κύριος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος ένος τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, «που θα το πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». 

«Εναι αβέβαιο το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, έχουμε χάσει ένα μέρος του Ιανουαρίου», σημείωσε σχετικά.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κατάσταση στην Αττική, αν θα έχουμε ένα νέο lockdown και για πόσο θα το έχουμε, τι θα γίνει το ελληνικό καλοκαίρι. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και για το καλό σενάριο και για το κακό σενάριο».

Τουρισμός: Οριακό το σενάριο της πτώσης του τζίρου κατά 50%

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι είναι κρίσιμο θέμα το πότε θα λήξει η πανδημία, τουλάχιστον από πλευράς εμβολιασμών, καθώς «ακόμα δεν ξέρουμε καθόλου τι θα συμβεί το καλοκαίρι».

Όπως διευκρίνισε, «είναι ήδη οριακό το σενάριο του 50% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2019

«Οποιοδήποτε σενάριο κάτω από το 50% αρχίζει και γίνεται ένα πρόβλημα που δημιουργεί σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Δεν είναι πράγματα που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά θα είναι εξέλιξη με επιπτώσεις και αν δε μας βάζουν στην κόκκινη περιοχή μας βάζουν στη βαθιά πορτοκάλι

Παράλληλα, εμφανίστηκε αρνητικός στο αίτημα των επαγγελματιών του τουρισμού για μείωση του ΦΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είναι μια επένδυση που αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε». 

«Γενικότερα είναι καλύτερο να πετυχαίνουμε ανταγωνιστικότητα με άλλους τρόπους και όχι με μια προσωρινή μείωση φορολογίας. Είναι καλύτερα να πετύχουμε ανταγωνιστικότητα μέσα από μια καλή διαχείριση των επόμενων μηνών για τον κορονοϊό, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό. Κατά την άποψή μου, μικρότερο ρόλο θα παίξουν οι τιμές αυτό το καλοκαίρι».

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί μάγοι

Απαντώντας στο ερώτημα αν η χώρα κινδυνεύει με νέο μνημόνιο, ο κύριος Σκυλακάκης τοποθετήθηκε αρνητικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι ανήσυχος για τις αβεβαιότητες που φέρνει αυτή «η διαβολεμένη ασθένεια».

«Η απάντηση μου εξακολουθεί να είναι όχι, αλλά θέλω να σας πω την εξής μεταφορά: Οταν κοιτάτε τον ήλιο στην ώρα της δύσης, βλέπετε ένα ωραίο κόκκινο ήλιο και είναι η μόνη ώρα που μπορείτε να δείτε τον ήλιο κατάματα χωρίς να τυφλωθούν τα μάτια σας. Ο λόγος είναι γιατί έχουμε αντικατοπτρισμό, δεν βλέπουμε εκείνη την ώρα τον ήλιο.

Συνεπώς, όταν έρθει η ώρα από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής να δει κανείς αυτό τον κίνδυνο είναι πιθανόν να είναι αντικατοπτρισμός και να έχει ήδη συμβεί το γεγονός. Στα δημοσιονομικά δεν πρέπει να βλέπει κανείς αυτό τον κίνδυνο ούτε καν από τον ορίζοντα.

Για την ώρα δεν είμαστε ακόμα εκεί, δεν τον βλέπουμε ακόμα αυτόν τον κίνδυνο, αλλά εάν παρέλθει πολύς χρόνος και τεράστια δημοσιονομική ζημιά από αυτή την πανδημία δεν υπάρχουν μάγοι δημοσιονομικοί. Και επειδή θα επηρεάσει όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν ξέρουμε πως αυτό θα συλλειτουργήσει σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Μπαίνουμε - αν κρατήσει αυτό πολύ - σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, αλλά ελπίζω πως δεν θα συμβεί, η πεποίθηση μου ότι είναι ότι δεν θα συμβεί».

Διαβάστε ακόμα

Σκυλακάκης: Μία στις δύο επιχειρήσεις εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής λόγω αύξησης τζίρου

Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται δεύτερη ευκαιρία - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.