Μενού
  • Α-
  • Α+

Διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των κορονοχρεών, δηλαδή τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020έως και σήμερα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τα χρέη αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο τους φόρους που δεν πληρώθηκαν και τις δόσεις ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, η κατεύθυνση είναι να γίνει η ρύθμιση των χρεών σε 60 έως και 72 δόσεις. Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί και το επιτόκιο. Επίσης, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, εκεί θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν μπαίνουν στις λεγόμενες 240 δόσεις, στον εξωδικαστικο μηχανισμό δηλαδή. Μπορούν δηλαδή και όσοι έχουν χρέη κάτω των 10.000 ευρώ.

Πόσα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη; 

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη  προς την Εφορία ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτοι φόροι  φθάνουν τα 2,33 δισ. ευρώ μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2021. 

Τι ισχύει ήδη για τα κορονο-χρέη σε δήμους 

Έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 έχει παραταθεί η ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών με 100 δόσεις προς τους Δήμους. Παράταση τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021, έχει δοθεί στην έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του κορονοϊού προς τους Δήμους σε έως 100 δόσεις με διαγραφή 50% έως 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. 

Ποιες οφειλές αφορά η ρύθμιση - πού υποβάλλεται η αίτηση

Η ρύθμιση αφορά οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους  Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, οι οποίες προέκυψαν από οποιαδήποτε αιτία (τέλη, κλήσεις κλπ), ενώ η υφιστάμενη παράταση 4 μηνών μπορεί να παραταθεί με υπουργική απόφαση για επιπλέον 6 μήνες αν κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με την τροπολογία μέχρι τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής στην ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, η αίτηση του οφειλέτη μπορεί να υποβάλλεται απευθείας προς τον οικείο δήμο, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του δήμου, είτε μέσω e-mail, είτε μέσω ειδικής εφαρμογής του δήμου.

Πώς αυξομειώνεται η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους

Η απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα για τους οφειλέτες που θα υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση λειτουργεί ως εξής:

  • εφάπαξ εξόφληση -  απαλλαγή 100%.
  • εξόφληση σε 2 έως 24 δόσεις -  απαλλαγή 80%
  • εξόφληση σε 25 έως 48 δόσεις - απαλλαγή 70%
  • εξόφληση σε 49 έως 72 δόσεις - απαλλαγή 60%
  • εξόφληση σε 73 έως 100 δόσεις - απαλλαγή 50%

Επισημαίνει, ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης: τελούν σε αναστολή, έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που είναι σε ισχύ, δεν έχουν βεβαιωθεί επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό (εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα), κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτή διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο.

Διετής παράταση σε μισθώσεις ΟΤΑ και κυλικείων σχολείων

Με την ίδια τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες, παρατείνονται για 2 χρόνια από τη λήξη τους στις συμβάσεις μίσθωσης κυλικείων δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες είναι σε ισχύ στις 11/6/2021 και εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διακήρυξη νέου διαγωνισμού. Η αίτηση του μισθωτή υποβάλλεται αποκλειστικά έως 30/9/2021.

Διετής παράταση από τη λήξη τους, με μονομερή δήλωση του μισθωτή, δόθηκε και  στις μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων, λοιπών μισθώσεων δημοτικών ακινήτων, στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις με εκμισθωτή δήμο ή ΝΠΔΔ αυτού, οι οποίες δεν έχουν λήξει ή έληξαν/λήγουν από 1/1/2021  έως 11/6/2021. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και τις μισθώσεις εντός κοινόχρηστων χώρων που ανήκουν στους ΟΤΑ.