Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΕΝΦΙΑ: Οι 3 επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση για κατάργηση, μείωση ή διατήρηση

O συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ είναι ένας ακόμα «πονοκέφαλος» για τους φορολογούμενους. Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τη διατήρησή του ή μη

Τρεις επιλογές σε ότι αφορά στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ εξετάζει από το 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πιθανότερο σενάριο για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» είναι καλυφθεί το ποσό των 358 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές, που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις: Οδηγός από την ΑΑΔΕ για να συμπληρώσουν δηλώσεις οι φορολογούμενοι

Αναλυτικά οι επιλογές της κυβέρνησης για τον συμποληρωματικό ΕΝΦΙΑ είναι η εξής:

1. Πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές, που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο ωστόσο τα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος ανέρχεται στα 272,8 εκατ. ευρώ.

2. Μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%.

Στο σενάριο αυτό μειώνεται ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα .Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ για το 2022. Εφόσον προκριθεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου το 2023.

3. Διατήρηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για πολύ μεγάλες περιουσίες.

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) ο οποίος θα επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 500.000-600.000 ευρώ με στόχο την είσπραξη ποσού της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, τόσο από τα φυσικά όσο και από τα νομικά πρόσωπα. Στο σενάριο αυτό εξαιρούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσίες κάτω των 500. 000-600.000 ευρώ οι οποίοι θα καταβάλουν μόνο τον κύριο ΕΝΦΙΑ.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#ΕΝΦΙΑ #φορολογούμενοι #εφορία