Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που θα βάλει  το τελευταίο κομμάτι του παζλ που «χτίζεται»  από το 2015.

Διαβάστε ακόμη: ΕΝΦΙΑ: Οι 3 επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση για κατάργηση, μείωση ή διατήρηση

Η απόφαση αυτή θα αφορά τα δώρα κύριων συντάξεων, τις μειώσεις επικουρικών και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. Δηλαδή τα χαμένα αναδρομικά που δεν δόθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. Αυτό αφορά 200-300 χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη για να πάρουν τα χρήματα τους.

Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δις. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Στο τραπέζι βρίσκονται διεκδικήσεις:

  • 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και
  • 1,875 δις. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Η εν λόγω απόφαση επί πιλοτικής δίκης η οποία διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο θα κρίνει αν η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών, σε ποιο ύψος και σε ποιους συνταξιούχους. 

Κι αυτό καθώς το ΣτΕ καλείται να αποφασίσει - μετά από προσφυγή συνταξιουχικών οργανώσεων - αν και κατά πόσο ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να «σβήσει» τα αναδρομικά των επικουρικών και των Δώρων.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν να ακυρωθεί η κυβερνητική φόρμουλα του 2020 και να καταβληθούν τα χαμένα αναδρομικά από την κατάργηση των Δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του 2012.

Ποιοι έχουν κλειδωμένα αναδρομικά 

  • Περίπου 200.000 με 300.000 συνταξιούχοι που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι (δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2020) έχουν «κλειδώσει» τις διεκδικήσεις τους για τα χαμένα αναδρομικά του 11μηνου από τις μειώσεις των επικουρικών και την κατάργηση των Δώρων. Δικαιούνται δηλαδή σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τι θα αποφασίσει τώρα το ΣτΕ να λάβουν έξτρα αναδρομικά. 
  • Πρόκειται για τους συνταξιούχους εκείνους που διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά Δώρων και Επικουρικών, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τους.
  • Μέσω της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των εν λόγω εκκρεμών υποθέσεων με διαδικασίες - εξπρές (κρίση όχι στο ακροατήριο αλλά στα Διοικητικά Δικαστικά Συμβούλια) τις οποίες επιβάλλει η πιλοτική δίκη. 
  • Συνεπώς η εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων κερδίζει χρόνο από την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, καθώς θα έρθει πιο κοντά γι αυτήν η καταβολή των σχετικών ποσών. 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA