Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Φωτιά» οι ανατιμήσεις παρά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης: Οι αυξήσεις σε 9 προϊόντα

Η αύξηση στο φυσικό αέριο έφτασε στο 108,5% σε ετήσια βάση και στο 12,8% σε μηνιαία βάση, ενώ στα καύσιμα ήταν 18,1%. Οι ανατιμήσεις επηρεάζουν αρνητικά και το καλάθι της νοικοκυράς

Πηγή: Pexels
Πηγή: Pexels

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την αύξηση των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης (και την αύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια), τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επιβεβαιώνουν τις ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα. Η αύξηση στο φυσικό αέριο έφτασε στο 108,5% σε ετήσια βάση και στο 12,8% σε μηνιαία βάση, ενώ στα καύσιμα ήταν 18,1%. Το πρόβλημα είναι ότι οι ανατιμήσεις δεν περιορίζονται στο πεδίο της ενέργειας, αλλά επηρεάζουν αρνητικά και το καλάθι της νοικοκυράς. Αναλυτικά οι τιμές έχουν αυξηθεί:

Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Παραδείγματα με τους νέους δικαιούχους - Οι αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια

  • 10-15% στο κρέας,
  • 20% στα λαχανικά,
  • 7-8% στα παράγωγα σίτου,
  • 30% στον καφέ,
  • 30-35% στα υλικά συσκευασίας ενώ
  • 20-30% έχει αυξηθεί το κόστος σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και
  • πάνω από 50% στα τιμολόγια των παρόχων ενέργειας.

Αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, μάλιστα, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το καλοκαίρι του 2022, ενώ για να υπάρξει συγκράτηση των ανατιμήσεων, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, θα πρέπει να καταργηθεί ή να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ, αλλά και να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 7%.

Ακριβότερος κατά 0,10 ευρώ ή 5% επί της τελικής τιμής, είναι και ο καφές που πωλεί γνωστή αλυσίδα καφέ - σνακ, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Ελλάδα ενώ ακόμη μία γνωστή αλυσίδα που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων και του καφέ έχει ήδη αποστείλει στους συνεργάτες franchisee της νέο τιμοκατάλογο. Σε αυτόν περιλαμβάνονται αυξήσεις από 4,25% έως 9,17% στα έτοιμα γεύματα και στις σαλάτες, ενώ σταθερές μένουν για τη ώρα οι τιμές στα σάντουιτς, αν και αλλάζουν τα ίδια τα προϊόντα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μέτρα #δικαιούχοι #επίδομα θέρμανσης #φυσικό αέριο #Σούπερ Μάρκετ #καφέ

Best of Internet