Μενού
  • Α-
  • Α+

Βαρυχειμωνιά έρχεται για τα πορτοφόλια των καταλωτών αφού η διεθνής ενεργειακή κρίση έχει πυροδοτήσει ένα ράλι ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα! Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις απο τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και χθές οι αρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσαν μια σειρά νέων μέτρων με στόχο ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας αλλά και να προστατευτούν οι επιχειρήσεις.

Το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η επιδότηση μηνιαίως από τα 9 ευρώ ανέρχεται στα 18 ευρώ για κατανάλωση 300Kwh. Έτσι, η μηνιαία επιδότηση στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου είναι 24 ευρώ/μήνα ώστε να μην δουν καθόλου αυξήσεις. Οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις 2-3 ευρώ. Επιπλέον η ΔΕΗ θα αναλάβει να κάνει επιπλέον έκπτωση ώστε να καλύψει και το διάστημα μεταξύ 300-600KWh.

Στο επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με το κονδύλι να ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ έναντι των 84. Παράλληλα, ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ελάχιστο επίδομα θα είναι τα 100 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20% (αντί 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα). Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης.

Στις παρεμβάσεις, προστίθεται και οριζόντια έκπτωση 15% στους λογαριασμούς της ΔΕΠΑ, ώστε να απορροφηθούν οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο από την ίδια την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια, ο άγαμος θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ πέρσι, οικογένεια με δύο παιδιά έως 26.000 ευρώ και οι τρίτεκνοι έως 29.000 ευρώ. Παράλληλα, αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια, καθώς ο άγαμος θα πρέπει να έχει περιουσιακά στοιχεία έως 180.000 ευρώ και ο έγγαμος έως 300.000 ευρώ.

Για παράδειγμα μία τετραμελής οικογένεια στον Χολαργό θα πάρει φέτος επίδομα θέρμανσης 226,8 ευρώ, δηλαδή 84,2 ευρώ περισσότερα.

  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τετραμελής οικογένεια θα πάρει επίδομα 298,2 ευρώ, ενισχυμένο κατά 110,7 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο έτος.
  • Στη Καστοριά, τετραμελής οικογένεια θα λάβει 55,5 ευρώ περισσότερα, δηλαδή 378 ευρώ.
  • Στο κέντρο της Αθήνας για μια οικογένεια με 2 παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 181 ευρώ από 114 ευρώ πέρυσι, ενώ στην Κοζάνη από 295 ευρώ το επίδομα ανεβαίνει στα 469 ευρώ.

Αναλυτικά παραδείγματα για μία τετραμελή οικογένεια, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ:

Ηλεκτρικό ρεύμα, για ένα νοικοκυριό με 4 άτομα σε 100τμ κατοικία τον Οκτώβριο, το κόστος της μεγαβατόρας είχε φτάσει τα 136ευρώ. Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αφαιρούνται 60 ευρώ από την τιμή της μεγαβατόρας με αυτή να πέφτει στα 76 ευρώ/MWh.

Φυσικό αέριο, σε μια κατοικία 100τ.μ στην Βόρεια Ελλάδα με 4 άτομα, λόγω της θερμοκρασίας, η μηνιαία μέση κατανάλωση υπολογίζεται στα 600 m3 / 6000KWh. Έτσι τον Οκτώβριο θα πλήρωνε 322 ευρώ τον μήνα. Λόγω των μέτρων θα υπάρχει 15% έκπτωση και επίδομα τουλάχιστον 100 ευρώ. Τα κυβικά που θα καταναλώσει το νοικοκυριό σε κόστος θα φτάσει τα 177 ευρώ τον μήνα.

Πετρέλαιο θέρμανσης, μια κατοικία 100τ.μ στην Αττική με 4 άτομα, γεμίζοντας την δεξαμενή με 1000 λίτρα πετρελαίου θα πλήρωνε 1.100 ευρώ, 200 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι. Μετά και τα μέτρα θα γλιτώσει τουλάχιστον 184 ευρώ από τα 1.100 με το κόστος να φτάνει τα 916 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, σημείωσε, πάντως, ότι το νέο πλέγμα μέτρων «τροποποιεί προσωρινά την προτεραιοποίηση της οικονομικής πολιτικής», βάζοντας προφανώς σε δεύτερο πλάνο τις έξτρα παρεμβάσεις ελάφρυνσης που σχεδίαζε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2022 (π.χ. επέκταση εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους), ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο για έναν «βαρύ χειμώνα που επιδεινώνει τις προοπτικές κλιμάκωσης της κρίσης».

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών, είναι έτοιμη να παρέμβει εκ νέου, εάν χρειαστεί, με τον κ. Σκρέκα να σημειώνει πως το ύψος της επιδότησης στο ρεύμα θα επανεκτιμηθεί σε 1-2 μήνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA