Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα υπολογίσετε online το πoσό - Πότε καταβάλλεται

Πλησιάζει η μέρα που οι εργαζόμενοι θα λάβουν διπλό μισθό - Το δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να έχει μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως την 21η Δεκεμβρίου 2021 - Πώς θα υπολογίσετε online το πόσο - Σε ποια περίπτωση πρέπει να γίνει μήνυση

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Το τέλος της αναμονής για το δώρο των Χριστουγέννων πλησιάζει για τους εργαζόμενους, καθώς η προθεσμία καταβολής από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα λήγει σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, σε περίπου ένα μήνα, καθώς τα ποσά θα πρέπει να έχουν μπει στους λογαριασμούς των εργαζομένων τους έως την 21η Δεκεμβρίου 2021. Δικαιούχοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Διαβάστε ακόμη: ΟΑΕΔ: Πληρωμές επιδομάτων σε πάνω από 45.000 δικαιούχους

Πώς θα υπολογίσετε online το πόσο

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται. Τα βήματα έχουν ως εξής:

  • Είσοδος στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php
  • Επιλογή εάν πρόκειται για υπάλληλο ή εργατοτεχνίτη
  • Συμπλήρωση των μικτών αποδοχών (μισθός ή ημερομίσθιο)
  • Εισαγωγή ημερομηνίας έναρξης πρόσληψης ή αν λύθηκε η εργασιακή σχέση πριν την 31 Δεκεμβρίου εισαγωγή ημερομηνίας λήξης

Μήνυση σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#δώρο Χριστουγέννων #δικαιούχοι #εργαζόμενοι

Best of Internet