ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/01/2022 07:12

Κοινωνικό μέρισμα: Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν τα 250 ευρώ

Τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι που ήταν δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα αλλά δεν το έλαβαν – Οι οδηγίες του ΕΦΚΑ και τα παραδείγματα με τις προϋποθέσεις

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κοινωνικό μέρισμα: Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν τα 250 ευρώ
Πηγή: Pexels
Ανάγνωση:

Διευκρινίσεις αναφορικά με την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 250 ευρώ, στους συνταξιούχους στο τέλος του 2021, έδωσε ο ΕΦΚΑ, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις δικαιούχων συνταξιούχων που εν τέλει δεν έλαβαν τα χρήματα.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα για την ενεργειακή κρίση - Τι θα ανακοινωθεί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, όσοι συνταξιούχοι, ακόμα και μετά τον έλεγχο των προϋποθέσεων και της εξακρίβωσης των στοιχείων τους που προαναφέρθηκαν, θεωρούν ότι θα έπρεπε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μπορούν να υποβάλλουν ένσταση στέλνοντας e-mail στο [email protected] όπου θα αναγράφουν:

 • Το ονοματεπώνυμο
 • Τον ΑΦΜ
 • Τον ΑΜΚΑ τους

Η δυνατότητα υποβολής ένστασης μέσω e-mail ξεκινά σήμερα 5 Ιανουαρίου 2022 και λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2022.

ΕΦΚΑ: Οι προϋποθέσεις για το κοινωνικό μέρισμα

1. Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

 • Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
 • προσυνταξιοδοτική παροχή
 • αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)
 • Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

2. Για την εξαγωγή των τελικών δικαιούχων εξετάστηκαν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις, βάσει των φορολογικών στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι:

 • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες διακόσια (7.200) ευρώ.
 • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια (14.400) ευρώ.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
 • Ειναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

Όσοι συνταξιούχοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και αυτό δεν έγινε, θα πρέπει αρχικά να ανατρέξουν στα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΦΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ