Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας από την άλλη το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα «ΒΒ», δηλαδή δύο «σκαλοπάτια» μακριά από το investment grade. Σύμφωνα με τον οίκο, «η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα στηρίξουν μία ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του σημερινού και του αναμενόμενου χαμηλού κόστους δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, μειώνοντας πολύ το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία».

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανέκαμψε με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που ανέμενε ο Fitch κατά την προηγούμενη αξιολόγηση του Ιουλίου 2021. Ο Fitch εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2021 κατά 8,3%, πολύ περισσότερο από την πρόβλεψη για αύξηση 4,3% που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως με την κίνησή της αυτή ο Fitch ευθυγραμμίζεται πλέον με τις αξιολογήσεις των Standard & Poor's, και DBRS, ενώ η Moody's που χαρακτηρίζεται από έναν πιο αργό ρυθμό στα rating actions, διατηρεί την Ελλάδα στο «Ba3» (τρία «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα) με σταθερό outlook.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA