ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/03/2022 13:41

Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει πακέτο μέτρων αρκετών δισ. ευρώ για χρηματοδότηση ενέργειας και άμυνας

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κοινές ομολογίες, καθώς και για το ύψος των χρημάτων, τα οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζονται και πότε θα ανακοινωθεί

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει πακέτο μέτρων αρκετών δισ. ευρώ για χρηματοδότηση ενέργειας και άμυνας
(Πηγή: Pixabay)
Ανάγνωση:

Με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την από κοινού έκδοση ομολόγων σε μεγάλη κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ευρωπαϊκή πρόταση ενδέχεται να παρουσιαστεί μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βερσαλλίες, στις 10 με 11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κοινές ομολογίες, καθώς και το ύψος των χρημάτων, τα οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων για τα 10ετή ομόλογα μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας (βασικός δείκτης κινδύνου στην περιοχή) μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 151 μονάδες μετά την είδηση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν με την προοπτική ανόδου της προσφοράς. Παράλληλα, το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1,0920 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Ακρίβεια: Μεγάλες ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα - Στα ύψη και τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα»

Ακριβώς ένα χρόνο αφότου η Ευρωπαϊκή Ενωση δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) που υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα, η Ένωση αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς αρχίζει να μεταρρυθμίζει τη στρατιωτική και ενεργειακή της υποδομή, μετά την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα που θέτει μπροστά μας αυτή η κρίση», δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, το βράδυ της Δευτέρας στο Στρασβούργο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πιστεύει πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Το σχέδιο και τι περιλαμβάνει

Σύμφωνα με το σχόλιο ενός εκπροσώπου της Κομισιόν, οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Όσον αφορά το σχέδιο, αυτό θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις κατά τόπους περιοχές. Μια επιλογή είναι να το δομήσουμε όπως το πρόγραμμα SURE, δήλωσαν ορισμένοι από τους αξιωματούχους, αναφερόμενοι σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης μέσα στην πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΡΑ BLOOMBERG
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ