Μενού
  • Α-
  • Α+

Ακρίβεια, ανατιμήσεις στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο... Αυτά βλέπουν οι καταναλωτές που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάνε στο σούπερ μάρκετ με την κυβέρνηση να παίρνει μέτρα για να βοηθήσει, όπως το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα (300 ευρώ) που έχει χαρακτηριστεί «επιταγή ακρίβειας» και θα δοθεί σε περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχους

Με την ακρίβεια να είναι πλέον εκτός ελέγχου, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες με απρόβλεπτο το μέλλον». 

Διαβάστε ακόμηΗλεκτρικό ρεύμα - φυσικό αέριο: Αλλαγές στις επιδοτήσεις τον Μάρτιο

Ρεύμα και καύσιμα στα ύψη!

Το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 52,5% σε μόλις μία μέρα με τη μεγαβατώρα να φτάνει στα 426,90 ευρώ. Η τιμή στο φυσικό αέριο, επίσης, εκτοξεύθηκε με τη μεγαβατώρα να προσεγγίζει τα 350 δολάρια. Το πετρέλαιο άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι για να φτάσει κοντά στα 125 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή της αμόλυβδης ίσως ξεπεράσει τα 2 ευρώ τις επόμενες μέρες, όπως εκτιμούν οι πρατηριούχοι. 

Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ

Εξαιτίας της ακρίβειας και των συνεχών αλλαγών στις τιμές, οι παραγγελίες που κάνουν, πλέον, πολλά καταστήματα τροφίμων δεν αρκούν για να δημιουργηθούν μεγάλα αποθέματα. Παράγοντες του λιανεμπορίου επισημαίνουν στην εφημερίδα «Real» ότι καθημερινά γίνονται δέκτες δεκάδων τιμολογίων με αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά σε ποσοστό πάνω από 10%. Υποστηρίζουν ακόμη ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το αμέσως επόμενο διάστημα και για όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρώτη φορά γίνονται τόσο πολλές και τόσο μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων.

Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στις τιμές των κρεάτων, των φρούτων και των λαχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), η ανώτατη τιμή χονδρικής στα αρνιά είναι σήμερα 7,4 ευρώ το κιλό, από 5,8 ευρώ το κιλό την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 27,5%. Τα κατσίκια πωλούνται στη χονδρική 7,2 ευρώ σήμερα, από 6 ευρώ το κιλό πέρυσι, και τα μοσχάρια στα 6,10 ευρώ το κιλό σήμερα, από 5,60 ευρώ το κιλό πέρυσι. Στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι πωλείται το χοιρινό κρέας.

Αυξημένες είναι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι για ορισμένα λαχανικά, κάτι όμως που αποδίδεται και στις άσχημες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων εβδομάδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές αγροτικές καλλιέργειες. Παράγοντες από την αγορά τροφίμων επισημαίνουν ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να απορροφήσουν ακόμη και ένα μικρό ποσοστό από τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και της διακίνησης των προϊόντων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA