Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την αρχή του 2022 οι τιμές της βενζίνης, του πετρέλαίου κίνησης, αλλά και θέρμανσης ανέβαιναν μέχρι σήμερα με ανησυχητικά γοργούς ρυθμούς, γεγονός που είχε φέρει δυσαρέσκεια στις τσέπες των καταναλωτών. Σήμερα, όμως, σύμφωνα με το OPEN η τιμή της αμόλυβδης σημείωσε πτώση 3 με 4 λεπτά του ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης είναι μειωμένο κατά 3 λεπτά του ευρώ όπως και το πετρέλαιο θέρμανσης. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως τις επόμενες ημέρες η πτώση θα φτάσει έως και τα 15 λεπτά του ευρώ στα καύσιμα, ενώ η πρώτη μείωση σημειώνεται την ημέρα που άρχισε να ισχύει το πλαφόν στο κέρδος σε καύσιμα και προϊόντα που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε τη Δευτέρα στα 2,110 ευρώ το λίτρο και της αμόλυβδης 100 οκτανίων στα 2,255 ευρώ το λίτρο. Σε περιοχές της περιφέρειας και σε νησιά μάλιστα οι τιμές της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων φτάνουν ακόμη και τα 2,26 ευρώ το λίτρο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για αύξηση 11,5% μέσα σε μόλις δυόμισι εβδομάδες, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, γεγονός που οδήγησε το αργό πετρέλαιο ακόμη και πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι. Η μέση τιμή του diesel κίνησης αγγίζει πλέον 2 ευρώ (1,997) και του diesel θέρμανσης το 1,621 ευρώ το λίτρο.

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο 12μηνο: 

  • 1/1/2021: 1,437€/L
  • 2/8/2021: 1,689€/L
  • 10/12/2021: 1,758€/L
  • 4/2/2022: 1,841€/L
  • 21/2/2022: 1,883€/L
  • 2/3/2022: 1,918€/L
  • 6/3/2022: 1,994 €/L
  • 8/3/2022: 2,031€/L
  • 9/3/2022: 2,053€/L
  • 10/3/2022: 2,082€/L

«Εκπτωση με εισοδηματικά κριτήρια»

Παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν στα ύψη με το κυβερνητικό επιτελείο να ετοιμάζει την παρέμβαση που έχει προαναγγελθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως «θα υπάρξει παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία», προσθέτοντας πως «γίνεται κάθε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να είναι ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια σε όλους τους κλάδους» Παράλληλα αποκάλυψε πως θα καθοριστούν εισοδηματικά κριτήρια «πιο διευρυμένα από αυτά που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων».

Κατρακυλά το πετρέλαιο - Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημειώνουν νέα βουτιά σήμερα, Τρίτη, επανερχόμενες πιο κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το Brent κατρακυλά σχεδόν 9% στα 98 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας πάνω από 40 δολάρια σε σχέση με την Καθαρά Δευτέρα, όταν είχε φτάσει τα 139 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) υποχωρεί κατά 7% στα 95 δολάρια το βαρέλι. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων, με τις μειώσεις να εμφανίζονται τελικά αν και με αργούς ρυθμούς στην αντλία των πρατηρίων.

Ασμάτογλου: Μέσω πλατφόρμας θα γίνει η επιδότηση για τα καύσιμα

Ο τέως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την τιμή των καυσίμων.Ο κ. Ασμάτογλου εξήγησε ακόμη, γιατί παρά την μερική αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου, δεν έχει φανεί ακόμη η μείωση αυτή για τους καταναλωτές.

Σχετικά με την επιδότηση των καυσίμων, είπε ότι «ο τρόπος που ίσως επιλεγεί για να επιδοτηθούν τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, είναι μέσω κάποιας πλατφόρμας. Αυτό όμως είναι και για εμάς δύσκολο και για τον καταναλωτή». Όπως ανέφερε «θα ήταν πιο εύκολο να υπάρχει ένα οριζόντιο μέτρο, που θα μείωνε τους φόρους». Μιλώντας για το μοντέλο επιδότησης που θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο για τον καταναλωτή ο κ. Ασμάτογλου ανέφερε «άλλα κράτη, όπως η Γαλλία, θα εφαρμόσουν ένα άλλο μέτρο. Με την πιστωτική κάρτα θα επιστρέφονται επί τόπου τα χρήματα, την ώρα που γίνεται η συναλλαγή και αγορά καυσίμου».

Συνεχίζοντας ο κ. Ασμάτογλου τόνισε ότι είναι απαραίτητο, εκτός από τα ασθενέστερα στρώματα, να βοηθηθούν με οικονομική ελάφρυνση στα καύσιμα και όσοι πηγαινοέρχονται καθημερινά στη δουλειά τους. Στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, γιατί δεν είναι ορατή ακόμη στους καταναλωτές η μείωση στην τιμή των καυσίμων, ο κ. Ασμάτογλου ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει διότι οι πρατηριούχοι αγόραζαν ακριβότερα τα καύσιμα που προμηθεύονταν, πριν ακόμη φανεί η αύξηση στους καταναλωτές, συμπληρώνοντας χρήματα καθημερινά ώστε να μπορέσουν να έχουν το εμπόρευμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA