Μενού
  • Α-
  • Α+

Με στόχο την οικονομική ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων που βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις από το κύμα ανατιμήσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό επισημοποίησε αυτό που τόσες ημέρες ακουγόταν ως φήμη, την καταβολή δηλαδή ενός επιδόματος ή της επιταγής ακρίβειας όπως έγινε γνωστή.

Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει τη λεγόμενη επιταγή ακρίβειας για τους πιο ευάλωτους, που θα είναι πρόσθετο του voucher καυσίμων και της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Εκτιμάται πως περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες είναι οι δικαιούχοι και για την καταβολή του, θα ληφθούν υπόψη τόσο εισοδηματικά κριτήρια με πήχη χαμηλότερο των 30.000 ευρώ όσο και περιουσιακά.

Το συγκεκριμένο επίδομα θα κυμαίνεται - σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες - στα 250 - 300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και των τέκνων. Στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και πολύτεκνοι, ενώ όπως έγραψε το Reader στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αναμένεται να χορηγηθεί διπλό επίδομα όπως τα Χριστούγεννα. Το ποσό αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ πριν από το Πάσχα, με επικρατέστερη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ έχει διαβεβαιωθεί ότι θα είναι ακατάσχετο και ασυμψήφιστο με οποιαδήποτε οφειλή.

«Πρέπει να δράσουμε, ακόμη μια φορά, και σε επίπεδο εθνικό. Έτσι, το πρωί της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν ένα τρίμηνο πρόγραμμα σημαντικών πρόσθετων ενισχύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο».

Τα σενάρια για την επιταγή ακρίβειας και τους δικαιούχους

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δικαιούχοι για το έκτακτο επίδομα Πάσχα ή την επιταγή ακρίβειας θα είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη 17 Μαρτίου. Η χορήγηση της επιταγής ακρίβειας αναμένεται να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, μεταξύ 18 με 21 Απριλίου.

Αναμένεται να ενταχθούν:

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες – Αφορά σε χαμηλόμισθους που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα

Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (δηλώσεις 2021), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία (παλαιές αντικειμενικές αξίες).

Εισοδηματικά κριτήρια χαμηλοσυνταξιούχων:

  • Άγαμοι: Έως 7.200 ευρώ – Έγγαμοι: Έως 14.400 ευρώ
  • Αξία περιουσίας: Έως 200.000 ευρώ
  • Ύψος επιδόματος: 250 ευρώ (+50 ευρώ/παιδί)

Εισοδηματικά κριτήρια οικογενειών με παιδιά:

  • 1 παιδί: Ετ. Εισόδημα έως 10.500 ευρώ
  • 2 παιδιά: Ετ. Εισόδημα έως 12.000 ευρώ
  • 3 παιδιά: Ετ. Εισόδημα έως 13.500 ευρώ
  • Ύψος επιδόματος: 250 ευρώ (+50 ευρώ/παιδί)

238.000 νοικοκυριά Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Θα εισπράξουν: Ένα επιπλέον επίδομα

- 173.000 άτομα με αναπηρία

Θα λάβουν: 250 ευρώ

Κριτήρια: Να λαμβάνουν προνοιακό επίδομα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA