Μενού
  • Α-
  • Α+

Εν αναμονή του ανοίγματος της πλατφόρμας για το επίδομα καυσίμων στο gov.gr βρίσκονται οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας. Οι πολίτες θα πρέπει να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο Taxisnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση. Η πλατφόρμα για την επιδότηση για βενζίνη και πετρέλαιο αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing) για το εν λόγω όχημα. Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο.

Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρούν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούλιο. Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο.

Το ποσό που θα πιστώνεται στην κάρτα θα εξαρτάται από το όχημα και τον τόπο διαμονής:

  • 30 ευρώ ΓΙΑ μοτοσυκλέτες
  • 35 ευρώ ΓΙΑ μοτοσυκλέτες σε νησιωτικές περιοχές
  • 40 ευρώ ΓΙΑ ΙΧ
  • 50 ευρώ ΓΙΑ ΙΧ σε νησιωτικές περιοχές

Το ποσό της επιδότησης θα κατατίθεται στους δικαιούχους με δύο τρόπους:

  • Σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα
  • Σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου

Βήμα βήμα η διαδικασία

Βήμα 1ο: Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του στο Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού κατά το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί στη χορήγηση του freedom pass.

Βήμα 2ο: Διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Βήμα 3ο: Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS. Δεδομένου ότι είναι προπληρωμένη και όχι πιστωτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρατήρια με το σήμα της MasterCard.

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA