Μενού
  • Α-
  • Α+

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επικυρωθεί στις 29 Απριλίου συμπαρασύρει προς τα πάνω και δεκάδες επιδόματα του ΟΑΕΔ. Στην ουσία οι πολίτες θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι μέσα από ένα ντόμινο αυξήσεων σε 24 συνολικά επιδόματα που επηρεάζονται θετικά.

Διαβάστε ακόμη: Κατώτατος μισθός: Μίνιμουμ 709 ευρώ ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ετσι, με βάση το επικρατέστερο σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού των 663 ευρώ και του ημερομισθίου των 29,04 ευρώ από την 1η Μαΐου που λαμβάνουν περίπου 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αναφέρουν αύξηση ανάμεσα στο 7% με τον μισθό να οδηγείται στα 709 ευρώ. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό (όπως το επίδομα ανεργίας) θα δουν άμεση αύξηση ενώ, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, εξετάζεται να γίνει νέα αύξηση από το 2023.

Αναλυτικά τα επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού:

  1. Το επίδομα ανεργίας
  2. Επίσχεσης εργασίας
  3. Μακροχρόνια ανέργων
  4. Ειδικό εποχικό
  5. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας
  6. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ
  7. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
  8. Αφερεγγυότητας του εργοδότη
  9. Διαθεσιμότητας
  10. Παροχή προστασίας της μητρότητας
  11. Μαθητείας
  12. Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ
  13. Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης
  14. Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων
  15. Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών
  16. Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών
  17. Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων
  18. Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών
  19. Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών
  20. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  21. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ
  22. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
  23. Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι
  24. Προγράμματα απασχόλησης

Η πρόταση για νέα αύξηση μέσα στο 2023

Είναι χαρακτηριστικό πως η εισήγηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη προβλέπει και νέα αύξηση μεταξύ 4% και 6% στα επιδόματα μέσα στο 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας. Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μέσος μισθός θα «καρπωθεί» το 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι αν το Υπουργικό Συμβούλιο της 22ας Απριλίου δώσει το «πράσινο φως» για αύξηση 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.

Μάλιστα η ΤτΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης στις επιχειρήσεις κατά 0,44%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA