Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αλλαγές, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, προχωρά από την 1η Ιουνίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τις παρεμβάσεις να αφορούν τους λογαριασμούς ρεύματος ώστε να έχουν μία ενιαία μορφή που θα μπορεί να είναι κατανοητή απ' όλους τους καταναλωτές. Παράλληλα θα υπάρξει και κατηγοριοποίηση των τιμολογίων των παρόχων.

Διαβάστε ακόμη: Διακοπές ηλεκτροδότησης - ΔΕΔΔΗΕ: Περισσότερες τη διετία 2017 - 2018 απ' ό,τι φέτος με την ενεργειακή κρίση

Όπως αναφέρει ο «Οικονομικός ταχυδρόμος», την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις ώστε να δοθούν και οι σχετικές οδηγίες, δίχως ωστόσο -όπως σημειώνεται- αυτές οι αλλαγές να είναι υποχρεωτικές για τις εταιρίες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων των παρόχων, αυτή γίνεται με βάση την εφαρμογή ή μη ρήτρας αναπροσαρμογής και το όριο αναπροσαρμογής τους. Πιο συγκεκριμένα τα τιμολόγια θα διαχωρίζονται ως εξής:

  • Σταθερά τιμολόγια: Προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που σημαίνει πως η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι σταθερή για κάποιο διάστημα.
  • Τιμολόγια με όριο αυξομείωσης: Προγράμματα με ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας και ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας. Στην περίπτωση που η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής ξεπερνά τα όρια αύξησης τότε οι προμηθευτές θα απορροφούν τη διαφορά και δεν θα την περνάνε στους καταναλωτές.
  • Τιμολόγια χωρίς όριο αυξομείωσης: Προγράμματα που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι αυξήσεις ανεξαρτήτως ορίου θα μετακυλίονται στις χρεώσεις

Ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η ΡΑΕ στην προσπάθεια της για μεγαλύτερη διαφάνεια στη ρήτρα αναπροσαρμογής αναμένεται σε 15 μέρες να εφαρμόσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα βοηθά τους καταναλωτές να επιβεβαιώνουν την ορθότητα της εφαρμογής της ρήτρας. θα πρόκειται για έναν υπολογιστή ώστε να υπολογίζεται η χρέωση που θα πρέπει να έχει ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Εναρξη νυχτερινού οικιακού τιμολογίου θερινής περιόδου από 1η Μαΐου

Το θερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος τίθεται σε ισχύ την Κυριακή 1η Μαΐου. Τις ώρες μειωμένης χρέωσης (νυχτερινό ωράριο) η χρέωση προμήθειας πραγματοποιείται με μειωμένη τιμή. Οπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, το μειωμένο τιμολόγιο για το διάστημα 1η Μαΐου - 31 Οκτωβρίου θα ισχύει για συνεχές ωράριο, από 23:00 έως 07:00.

Πώς μπορώ να μάθω το νυχτερινό ωράριο που ισχύει για το ακίνητό μου;

Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε το τμηματικό ή το συνεχές ωράριο, ελέγχοντας τον μετρητή της παροχής σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να παρατηρήσετε εάν από τις ώρες 15:00 έως 17:00 (από 1η Νοεμβρίου έως την 30η Απριλίου) ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ (Μειωμένο τιμολόγιο) ή στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Κ (Κανονικό τιμολόγιο), οπότε θα διαπιστώσετε πιο ωράριο του μειωμένου τιμολογίου έχετε.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με το αν έχετε ενταχθεί στο συνεχές ή στο τμηματικό ωράριο, μπορείτε να απευθυνθείτε στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, στο οποίο ανήκει το ακίνητο.

Είμαι νέος χρήστης (ενοικιαστής/ιδιοκτήτης) ακινήτου. Πώς μπορώ να μάθω αν έχω νυχτερινό ρεύμα και ποιο είναι το ωράριο;

Α) Ελέγχοντας το λογαριασμό που λαμβάνετε:

Στην πίσω όψη του Εκκαθαριστικού λογαριασμού:στην ενότητα «Αναλυτικά οι χρεώσεις» εμφανίζεται αναλυτικά «πάγια χρέωση νύχτας» και ακριβώς από κάτω η χρέωση των κιλοβατωρών (kWh) που έχουν καταναλωθεί τις ώρες του νυχτερινού. Στον πίνακα με τις Ενδείξεις Μετρητή εμφανίζονται αναλυτικά οι ενδείξεις του μετρητή, όπου εμφανίζεται ο ΚΩΔΙΚΟΣ 12 που αφορά στην κατανάλωση νύχτας.

Β) Ελέγχοντας τον μετρητή της παροχής σας:

Μπορείτε να δείτε εάν διαθέτετε μετρητή διπλής εγγραφής, δηλαδή αν υπάρχουν δυο Κοντέρ στον μετρητή σας. Το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Στη συνέχεια να παρατηρήσετε εάν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ.

Γ) Ελέγχοντας τον πίνακα εγκατάστασης της οικίας:

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα εγκατάστασης της οικίας, η οποία συνδέεται με τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης.

Μπορώ να αλλάξω το ωράριο του νυχτερινού;

Από Συνεχές σε Τμηματικό

Αν έχετε το Συνεχές ωράριο του Νυχτερινού μπορείτε αν θέλετε να το αλλάξετε σε Τμηματικό, αλλά δεν μπορείτε να επανέλθετε στο Συνεχές αν αλλάξετε γνώμη. Η δυνατότητα αυτή ισχύει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για την αλλαγή αυτή απαιτείται να υποβληθεί σχετική αίτηση αλλαγής ωραρίου για το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο (απαραίτητη η Αστυνομική Ταυτότητα και τα στοιχεία του ΑΦΜ) στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Από Τμηματικό σε Συνεχές

Δεν είναι δυνατή αυτή η αλλαγή, καθώς το νυχτερινό με συνεχές ωράριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (23.00 έως 07.00) δεν χορηγείται πλέον.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA