Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρόγραμμα για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών ώsτε να αντικατασταθούν οι ενεργοβόρες με νέες που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως ξεκινά το «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή». Οι δικαιούχοι ανέρχονται περίπου στα 200.000 νοικοκυριά και υπολογίζεται πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, θα είναι αυξημένο καθώς οι νεότερες συσκευές καταναλώνουν 30% – 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας και πολύ λιγότερο από παλιότερες.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι τα εξής:

  • Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις (3) ηλεκτρικές συσκευές.
  • Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.
  • Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.
  • Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.
  • Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.
  • Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Μέσω πλατφόρμας  αίτηση για την επιδότηση

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η αίτηση των ενδιαφερόμενων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που θα ανοίξει για τον σκοπό αυτό τις επόμενες εβδομάδες. Η διαδικασία αναμένεται να είναι σχετικά απλή και οι πολίτες θα χρειάζονται να συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet. Δεν αποκλείεται οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελουμένους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA