Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού κέντρου και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης να αλλάζει τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών

Οι επιδράσεις της πανδημία του κορoνοϊού συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν τη περσινή χρονιά αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια συμβατική μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα - Θεσσαλονίκη), ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν αποτελούν προπύργιο της οικονομίας διαμοιρασμού. 

Αφορούσε πρωτοετείς φοιτητές δυο ακαδημαϊκών ετών

Το ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορονοϊού με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%,  ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τη περσινή χρονιά και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε «κατακόρυφα» η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που «κρατούσαν» στάση αναμονής, όσο και από τους φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» την φοιτητική τους στέγη τη πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Ενα στα 10 σπίτια διατίθεται προς μίσθωση με ενοίκιο έως 300€

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει «Όνειρο Θερινής Νυκτός».

Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 69,75%, δηλαδή, 7 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351€ έως 450€. 

Παράλληλα, το 53,06% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, είναι κυρίως γκαρσονιέρες από 21τμ έως 30τμ, κατοικίες που ως επί των πλείστων είναι κατασκευής 1970-1980. 

Σύμφωνα με τα άνωθεν , ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος οικονομικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, διατίθενται σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, τη Πλατεία Βικτωρίας, την Πλατεία Αττικής, το Γκύζη, τη Κυψέλη και το Κολωνό. Ελάχιστες κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, διατίθενται σε Εξάρχεια ή/και Ν. Κόσμο. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι πρόκειται για «τζόκερ», ιδιαίτερα αν το διαμέρισμα είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο. 

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων της Αττικής, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 14,29% επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Παράλληλα, το 63,29% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, είναι κυρίως γκαρσονιέρες από 21τμ έως 30τμ, κατοικίες που ως επί των πλείστων είναι κατασκευής 1970-1980.  

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Δυτικά Προάστια της Αττικής και κυρίως στο Αιγάλεω ή/και στο Περιστέρι, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω, έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια δώματα (πρώην πλησταριά) 15τμ-20τμ, 3ου και 4ου ορόφου χωρίς ασανσέρ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα 200€-250€

Στις περιοχές των Νοτιών Προαστίων (Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη κλπ.), οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 2,52% επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ – δηλαδή η διαθεσιμότητα είναι μηδενική σε Καλλιθέα, Ζωγράφου, Ν. Σμύρνη. Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων το 66,8%, δηλαδή, 7 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 401€ έως 500€.

Στις περιοχές του Πειραιά, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 11,76% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 50,98%, δηλαδή, 5 στις δέκα κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351€ έως 450€. 

Τι επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης του φοιτητή

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας. 

Χαρτογράφηση των ζητούμενων ενοικίων στην Αθήνα

Αθήνα κέντρο

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες , ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος οικονομικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, διατίθενται σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, τη Πλατεία Βικτωρίας, την Πλατεία Αττικής, το Γκύζη, τη Κυψέλη και το Κολωνό. Ελάχιστες κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, διατίθενται σε Εξάρχεια ή/και Ν.Κόσμο. 

Αθήνα Δυτικά Προάστια

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Δυτικά Προάστια της Αττικής και κυρίως στο Αιγάλεω ή/και στο Περιστέρι, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω, έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια δώματα (πρώην πλησταριά) 15τμ-20τμ, 3ου και 4ου ορόφου χωρίς ασανσέρ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα 200€-250€. 

Αθήνα Νότια Προάστια

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Νότια Προάστια της Αττικής και κυρίως στη Καλλιθέα ή/και Ζωγράφου, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική. Ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένα κατασκευής του 1970-1975 αλλά έως 28τμ. 

Πειραιάς

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στον Πειραιά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι περισσότερες κατοικίες που διατίθενται προς μίσθωση, είναι κατοικίες 21τμ-30τμ ολικώς ανακαινισμένες και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένες με το σύνολο των οικοσυσκευών

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.