ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2022 08:07

Επιδότηση ρεύματος: Οι δικαιούχοι για το Power pass, οι αλλαγές στα κριτήρια και οι παγίδες

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Βουλή η συζήτηση για το κλιματικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και την τροπολογία για το Power pass, την επιδότηση ως 600 ευρώ για τους λογαριασμού ρεύματος - Στις 14 ή 15 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Επιδότηση ρεύματος: Οι δικαιούχοι για το Power pass, οι αλλαγές στα κριτήρια και οι παγίδες
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Μέσα Ιουνίου με πιθανότερη ημερομηνία είτε τη 14η είτε τη 15η του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας μπαίνοντας έτσι στην τελική ευθεία η διαδικασία για το Power Pass ώστε να καλυφθεί μέρος της αύξησης του κόστους σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε ακόμη: Power pass: Αλλάζουν τα κριτήρια για το έκτακτο επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα

Σύμφωνα με την τροπολογία δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι «οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό».

«Το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο εξήντα τοις εκατό (60%) επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος των ως άνω παροχών, που έχουν εκδοθεί την περίοδο αναφοράς, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών έκπτωσης: α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181), και β) που έχει χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού».

Video Loading...

Οι παγίδες για την επιδότηση

Σύμφωνα με το MEGA υπάρχουν τομείς που οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε:

  • Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση Ε1 2021 για ταυτοποίηση της κύριας κατοικίας με τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Θα ανοίξει πεδίο γι’ αυτούς που άλλαξαν τη κατοικία τους από το Δεκέμβριο του 2021 μέχρι το Μάιο του 2022
  • Ενδέχεται αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων
  • Πάει προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2021
  • Φοιτητές: Υποβολή μηδενικής φορολογικής δήλωσης του 2021 (δήλωση φοιτητικής κατοικίας ως κύρια)
  • Δήλωση IBAN: Ιδιοκτήτης κυρίας κατοικίας -> δικαιούχος λογαριασμού που θα δηλωθεί
Video Loading...

Power pass: Ερχονται αλλαγές στα κριτήρια

Εξάλλου χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα αλλάξουν και οι δικαιούχοι του Power Pass. «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» ανέφερε. Και συμπλήρωσε «σε περίπτωση νοικοκυριών που έχουν κοινό ρολόι, η επιδότηση θα πάει σε ένα ΑΦΜ. Αν γίνουν αιτήσεις πχ από δύο, το ποσό θα μοιραστεί. Αν γίνουν αιτήσεις από πάνω από ένα νοικοκυριά, το ποσό θα δοθεί στην χρονολογικά πρώτη αίτηση που θα κατατεθεί».

Video Loading...

Ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του ποσού

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
POWER PASS ΡΕΥΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ