Μενού
  • Α-
  • Α+

Από το απόγευμα της Τρίτης, βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να να καταθέσουν αιτήσεις για επιδότηση ώστε να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. Στο πρόγραμμα που θα «τρέχει» μέχρι και τις 5 Ιουλίου - οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να γίνουν έως 16 Σεπτεμβρίου- συμμετέχουν air conditions, ψυγεία και καταψύκτες.

Διαβάστε ακόμη: Fuel Pass 2: Πώς θα πάρετε το επίδομα βενζίνης – Αναλυτικά παραδείγματα 

Και στη συγκεκριμένα πλατφόρμα η αίτηση για το voucher γίνεται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Από χθες έχουν δυνατότητα αίτησης όλοι όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2 ενώ από σήμερα θα μπορούν και εκείνοι με λήγοντα σε 3 και 4.

Ειδικότερα, ο προγραμματισμός αναφέρει:

  • 21/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2
  • 22/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
  • 23/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
  • 24/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
  • 25/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης. Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Το ύψος της επιδότησης ανά δικαιούχο

Μέσω του προγράμματος επιδοτείται ποσοστό (%) της δαπάνης αγοράς κάθε νέας συσκευής. Συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος λαμβάνει ισάριθμες επιταγές (vouchers), ανάλογα με τις συσκευές που θα επιλέξει, τις οποίες μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά τους. Ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής του προγράμματος καταβάλλει την αξία των επιταγών απευθείας στον προμηθευτή, σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της, και καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό (αναλόγως της εισοδηματικής κατηγορίας), όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή. Το ανώτατο όριο τίθεται επί της καθαρής αξίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA