ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/06/2022 04:59

Fuel Pass 2: Πώς θα πάρετε το επίδομα βενζίνης – Αναλυτικά παραδείγματα 

Το Fuel Pass 2 που ανακοινώθηκε χθες θα ενεργοποιηθεί τέλη Ιουλίου και θα αφορά στην επιδότηση καυσίμων για το 3μηνο Ιουλίου–Αυγούστου–Σεπτεμβρίου – Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Fuel Pass 2: Πώς θα πάρετε το επίδομα βενζίνης – Αναλυτικά παραδείγματα 
(Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Περίπου 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων (σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων) είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι του Fuel Pass 2, το οποίο επεκτείνεται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Χθες έγιναν οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, εως και 80 ευρώ θα είναι η επιδότηση για την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ μέχρι και τα 100 ευρώ θα φτάσει το ποσό για τα νησιά. Παράλληλα, το μπόνους για την άυλη κάρτα φτάνει τα 15 ευρώ από 5 ευρώ που ήταν την προηγούμενη φορά και οι δικαιούχοι αυξάνονται στους 3,1 εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουλίου και η αίτηση θα γίνει ηλεκτρονικά όπως έγινε και στον προηγούμενο γύρο επιδότησης, με το σύστημα να εντοπίζει αυτόματα εάν κάποιος είναι δικαιούχος και ποιο ποσό αναλογεί σε κάθε ιδιοκτήτη Ι.Χ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα gov.gr με τους κωδικούς προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση και το σύστημα να απαντά αυτόματα για το ποσό που δικαιούνται.

Οι δικαιούχοι

Η αίτηση για τη χορήγηση του Fuel Pass 2 θα γίνει με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις που αφορούν στο έτος χρήσης 2021 και βασικό κριτήριο θα είναι το καθαρό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Video Loading...

Παραδείγματα με τα ποσά της ενίσχυσης

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).

Με βάση το αν ο δικαιούχος χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα και αν μένει ή όχι σε νησί, το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα, 80 με κάρτα (από τα 45 που ίσχυε ως σήμερα).
  • Στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα, 100 με κάρτα.
  • Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα, 60 με κάρτα
  • Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα, 70 με κάρτα.

Βενζίνη κάτω των 2 ευρώ για 3,1 εκατ. δικαιούχους

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση πάντα τις σημερινές τιμές καυσίμων, η ενίσχυση αυτή απομειώνει το κόστος για 180 λίτρα καυσίμων στα 44 λεπτά το λίτρο για τις ηπειρωτικές περιοχές και τα 52 λεπτά το λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές, «ρίχνοντας την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ». Το συνολικό κόστος για το Fuel Pass 2 θα είναι 200 εκατ. ευρώ.

Τα παραδείγματα που έδωσε ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς (με τιμές 16/6):

  • Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.
  • Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.
  • Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.
  • Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.

Πότε και πού θα γίνει η αίτηση

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Η πλατφόρμα θα είναι η ίδια με το προηγούμενο Fuel Pass και το Power Pass, δηλαδή το vouchers.gov.gr, ενώ υπολογίζεται ότι θα ανοίξει στα τέλη του Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
FUEL PASS ΒΕΝΖΙΝΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ