Μενού
  • Α-
  • Α+

Αύξηση 25-30% παρουσιάζεται στις τιμές των ενοικίων, με πολλούς να αδυνατούν να πληρώσουν το μίσθωμα. Τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα αυξημένα στα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το κόστος στέγασης για τους πολίτες αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 35% εξαιτίας της αύξησης τόσο του μισθώματος κατοικίας όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Μάλιστα, ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν 1.000 ευρώ για γκαρσονιέρες και 800 ευρώ για υπερυψωμένα ισόγεια! 

Διαβάστε ακόμη: Power Pass: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους - Κλείνει στις 5 Ιουλίου η πλατφόρμα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Λευτέρης Ποταμιανός είπε στο MEGA πως τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 30% με 35% και πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και για τους φοιτητές που θα αναζητήσουν φέτος κατοικία, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια. Ερωτηθείς για τη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, παράγοντας που «σπρώχνει» τα ενοίκια στα ύψη, ο κ. Ποταμιάνος είπε ότι είναι τρεις οι λόγοι για το φαινόμενο. 

«Δεν είναι μόνο το Airbnb. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια (σ.σ. από την κρίση και έπειτα) δεν χτίστηκαν νέα σπίτια με συνέπεια να μην προστεθούν στο δυναμικό. Το δεύτερο είναι ότι το 2007 η ιδιοκατοίκηση στη χώρα ήταν στο 84%, ενώ σήμερα είναι στο 73%. Αυτές οι 11 μονάδες είναι άνθρωποι που πλέον δεν κατέχουν σπίτι και μένουν σε ενοίκιο ή αναζητούν ενοίκιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ποταμιανός. 

Επίσης, ο τρίτος παράγοντας είναι οι μισθώσεις τύπου Airbnb, οι οποίες αφαιρούν ακίνητα από τη δεξαμενή των διαθέσιμων προς μακροχρόνια μίσθωση. Ο Λευτέρης Ποταμιάνος είπε ότι τα υψηλά ενοίκια και οι τιμές της ενέργειας αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, επαναλαμβάνοντας ότι θα δυσκολευτούν φέτος οι οικογένειες φοιτητών «καθώς τα μισθώματα σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τα μισθώματα που έδιναν πριν 3 ή 4 χρόνια».

Σύμφωνα με τον ALPHA, τα πιο ακριβά ενοίκια πανελλαδικά είναι στις εξής περιοχές: 

  1. Κουκάκι
  2. Ακρόπολη
  3. Μαρούσι 
  4. Ελληνικό 
  5. Θεσσαλονίκη (κέντρο)

    1.000 ευρώ το μήνα για μία γκαρσονιέρα 

    Οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύονται στα ανακαινισμένα σπίτια τα οποία έχουν φτιαχτεί για Airbnb. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση πολίτη στον ALPHA: «στον Κορυδαλλό έχω βρει σπίτι δυάρι δήθεν ανακαινισμένο, ένα βάψιμο μόνο, με 700 ευρώ. Για εμένα που ζω μόνος με ένα μηνιάτικο, το μισό θα πηγαίνει στο σπίτι κατευθείαν». «Εδώ στο Κουκάκι είναι τραγική η κατάσταση. Εψαχνα για καιρό σπίτι και βρήκα μετά από 1,5 χρόνο» ανέφερε πολίτης. 

    Το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα μπορεί να φτάσει 800 και 1.000 ευρώ το μήνα! Οπως παρουσίασε ο ALPHA, ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 37 τ.μ. στο Μαρούσι ενοικιάζεται με 1.000 ευρώ το μήνα. Επίσης, υπερυψωμένο ισόγειο στην πλατεία Βικτωρίας 30 τ.μ. ενοικιάζεται για 700 ευρώ το μήνα. Ανάλογη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπου γκαρσονιέρα κατασκευασμένη το 1970 στην Τσιμισκή φτάνει τα 1.000 ευρώ το μήνα. 

    Google News

    Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    BEST OF LIQUID MEDIA