Μενού
  • Α-
  • Α+

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Power Pass έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (14/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου έδωσε και μία... είδηση καθώς ανακοίνωσε πως το μέτρο της επιδότησης ρεύματος επεκτείνεται και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο Power Pass είπε ότι ξεκινά από αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις που αφορούν 2.597.000 φυσικά πρόσωπα. Εξήγησε ότι άμεσα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για περίπου 2 εκατ. δικαιούχους που αναμένεται να πληρωθούν αύριο. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι μετά τον έλεγχο αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσει επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός του Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (14/7) η αποστολή των ενημερωτικών e-mail στους δικαιούχους για την επιδότηση ρεύματος με τα ποσά για το Power Pass να αναμένεται να πιστωθούν αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου. Η επιστροφή των ποσών από 18 έως 600 ευρώ θα γίνει σε δύο δόσεις καθώς σε πολλές αιτήσεις απαιτείται έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων. Σημειώνεται ότι η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 το οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων ανέρχεται έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Μπείτε ΕΔΩ για να δείτε το ποσό που θα λάβετε ως επίδομα ρεύματος

Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για την εξέλιξη της αίτησης τους στο e-mail και το κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει. Εάν δεν επιθυμούν να περιμένουν, μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr, με τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet και να βλέπουν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημά τους.

Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησης του είναι οι εξής:

1. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).

2. ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:

  • - αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
  • - αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει τη μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη

3. ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.

4. ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

5. ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

6. ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: Υπάρχει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει τον λογαριασμό του/της.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως όποιος βλέπει την αίτησή του να βρίσκεται στο στάδιο «Υπό εκκαθάριση» αλλά ακόμη δεν του έχει έρθει ενημερωτικό e-mail για το ποσό που θα του πιστωθεί, αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ώρες καθώς οι έλεγχοι σε ΙΒΑΝ και ΑΦΜ έχουν ολοκληρωθεί και δεν χρειάζονται να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ με το κράτος να καλύπτει το 60% της αυξημένης κατανάλωσης για κύριες κατοικίες και φοιτητικές μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Υπολογισμός της επιδότησης και παραδείγματα

Το ποσό της ενίσχυσης και ο καταμερισμός ανά δικαιούχο υπολογίζεται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., με βάση τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από τους προμηθευτές ή και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας και την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 36 του ν. 4936/2022 (A΄ 105) και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση 3365/2022 (ΦΕΚ 2827/Β΄) όπως ισχύει.

Ο υπολογισμός της επιδότησης γίνεται αφαιρώντας από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο σύνολο των λογαριασμών που εκδόθηκαν από 1/1/2021 έως 31/5/2022, τις εκπτώσεις που έγιναν από κράτος και πάροχο, και πολλαπλασιάζοντας στη συνέχεια το υπόλοιπο με το 60%.

Ετσι αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει για αυτήν την περίοδο συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής 850 ευρώ και συνολικές εκπτώσεις 380 ευρώ, θα λάβει το 60% της διαφοράς. Δηλαδή 282 ευρώ. Την ενίσχυση θα λάβει αυτός που πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος ανεξάρτητα εάν το ρολόι (ο αριθμός παροχής) είναι στο όνομά του ή όχι. Η επιδότηση αφορά μόνο κυμαινόμενα τιμολόγια, μόνο παροχές οικιακής χρήσης και μόνο την κύρια κατοικία.

Στην πλατφόρμα υπάρχει ανάλυση για την εκκαθάριση της αίτησης ανά μήνα, όπου εμφανίζονται αναλυτικά τα στοιχεία του λογαριασμού και ειδικότερα:

  • Το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής που πληρώθηκε
  • Το ποσό της έκπτωσης που έλαβε ο καταναλωτής ρεύματος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης
  • Το ποσό της ενδεχόμενης έκπτωσης που μπορεί να έλαβε ο καταναλωτής από τον πάροχο
  • Στη συνέχεια αφαιρούνται οι εκπτώσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και υπολογίζεται το 60% που θα καταβληθεί στον δικαιούχο ανά μήνα και συνολικά.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή αφορά όσους έχουν επιβαρύνσεις από 30 ευρώ και πάνω και το ποσό της επιστροφής θα κυμαίνεται από τα 18 έως και τα 600 ευρώ που αποτελεί και το πλαφόν ανεξάρτητα από το πόσο πλήρωσε ο καταναλωτής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Σε πολίτη που κλήθηκε να πληρώσει ως ρήτρα αναπροσαρμογής τα εξής ποσά:

  • 400 ευρώ για τον Μάρτιο και
  • 245 ευρώ για τον Μάιο

Το ποσό επιστροφής που του αναλογεί είναι 148 ευρώ.

Αλλος πολίτης που πλήρωσε ρήτρα αναπροσαρμογής ΣΥΝΟΛΙΚΑ για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 664 ευρώ αφαιρώντας τις εκπτώσεις που αντιστοιχούσαν σε 330 ευρώ, μένει υπόλοιπο 334 ευρώ, το 60% του οποίου είναι τα 200 ευρώ, όσα είναι και η επιδότηση που του πιστώνεται στο Power Pass.

  • Ρήτρα Αναπροσαρμογής (664 ευρώ) μείον Εκπτώσεις (330 ευρώ) επί 60% του υπολοίπου = Επιδότηση ρεύματος (200 ευρώ)

Σε ένα άλλο παράδειγμα, πολίτης που πλήρωσε συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής 252 ευρώ και είχε συνολικά έκπτωση 22 ευρώ, του πιστώθηκε επίδομα 18 ευρώ, όσο είναι το 60% του ποσού που βγαίνει από την πράξη (Ρήτρα Αναπροσαρμογής - Εκπτωση)

Τσουχτερό το πρόστιμο για ψευδείς δηλώσεις

Οι διασταυρώσεις των στοιχείων θα συνεχιστούν και μετά την πίστωση των ποσών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 600 ευρώ.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 2,8 εκατομμύρια αιτήσεις για το Power Pass σε σύνολο 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών που πληρούν το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ καθαρού οικογενειακού εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιστροφής εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, με το ελάχιστο ποσό επιδότησης να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και το ανώτερο στα 600 ευρώ.

«Εκτός» πάνω από 800.000 καταναλωτές

Οι έλεγχοι από τις περίπου 2,8 εκατομμύρια εμπρόθεσμες αιτήσεις που υπεβλήθησαν, άφησαν σε πρώτη φάση απέξω περίπου 800.000 καταναλωτές.

Αιτίες ήταν είτε ότι ξεπερνούσαν το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ, είτε κατά τις διασταυρώσεις εντοπίστηκαν λάθη ή παραλείψεις τα οποία απέκλεισαν τους συγκεκριμένους καταναλωτές από τη διαδικασία ή για το ίδιο ρολόι είχαν υποβληθεί περισσότερες από μια αιτήσεις ή για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν οι επιβαρύνσεις είχαν καλυφθεί από την κρατική επιδότηση και τις επιδοτήσεις από των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA