Μενού
  • Α-
  • Α+

Ποσό που θα ξεπεράσει τα 2,5 δισεκατομμύρια μέσα σε δύο μήνες θα χρειαστεί η να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να απορροφήσει την κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του ρεύματος, ανακουφίζοντας τους πολίτες που... τρέμουν κάθε φορά που οι πάροχοι ανακοινώνουν τις τιμές για τον επόμενο μήνα.

Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης για τον μήνα Σεπτέμβριο, μια επιδότηση που αναμένεται να φτάσει κοντά στο 1,5 δισ.!  Αν συνυπολογίσουμε το 1,1 δισεκατομμύριο που διατέθηκε για τον Αύγουστο, τότε γίνεται αντιληπτό πως μέσα σε 60 ημέρες, θα διατεθούν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια μόνο για τις ανάγκες κάλυψης των αυξήσεων στο ρεύμα

Ο μεγάλος στόχος, όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη από την πρώτη στιγμή, είναι η τιμή της KW να πέσει στα 0,16-0,18. Για να συμβεί αυτό, με δεδομένο τη μεγάλη αύξηση που ανακοινώθηκε από τους παρόχους την Κυριακή (21 Αυγούστου), θα χρειαστεί η κυβέρνηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να διπλασιάσει σχεδόν το ύψος της επιδότησης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Θα πρέπει δηλαδή το 0,34 του Αυγούστου να φτάσει στο 0,62, προκειμένου ο καταναλωτής να μην επηρεαστεί από τις αυξήσεις αυτές. Τα περισσότερα βέβαια από τα ποσά αυτά καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως με τέτοιες ανάγκες ενισχύσεων και ο Προϋπολογισμός καλείται να βάζει πλάτη.

Κι όλα αυτά, την ώρα που οι απλήρωτοι λογαριασμοί από τους προηγούμενους μήνες έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 45% από 20% που ήταν πριν από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο καταναλωτές αδυνατεί να πληρώσει έγκαιρα τον λογαριασμό ρεύματος, παρά την πολύ μεγάλη επιδότηση από το κράτος. Υπολογίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους, βάσει των υπολογισμών της ΡΑΕ, ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.  

Επίσης,  μέσα σε ένα χρόνο οι διακανονισμοί έχουν υπερδιπλασιαστεί και σε απόλυτα ποσά έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί, λόγω των υψηλών τιμών. Το ζήτημα ανέδειξε ο πρόεδρος της ΡΑΕ με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις 28 Ιουλίου, επισημαίνοντας μάλιστα τον «κίνδυνο δημιουργίας νέων οφειλών, που θα παραμείνουν ανείσπρακτες, καθώς είναι πλέον επιτρεπτή η αλλαγή προμηθευτή χωρίς την εξόφληση ή έστω τον διακανονισμό προηγούμενων οφειλών».

Οι νέες τιμές από τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνονται ως εξής: 

  • Η ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,800 για πάνω από 500 KWh.
  • Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα στο Protergia Home MVP.
  • Η NRG έχει χρέωση στα 0,768 με εξαίρεση το πρόγραμμα prime όπου εμπεριέχει εφάπαξ συνδρομή. Επίσης στα επαγγελματικά τιμολόγια είναι στα 0,758
  • Η Hρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει τιμή 0,750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%.
  • Η Elpedison στα 1,0804 ευρώ, στο οποία εφαρμόζεται έκπτωση συνέπειας 0,400 ευρώ.
  • Η Zenith έχει χρέωση 0,687 - 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA